Cèt

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kalèng cèt warna ijo.

Cèt iku istilah umum sing dipigunakaké tumrap kulawarga prodhuk kanggo nglindhungi lan mènèhi warna marang sawijining objèk kanthi lapisan pigmen. Cèt bisa dipigunakaké ing sadhengah objèk, antarané kanggo ngasilaké karya seni (déning pelukis), salutan indhustri (industrial coating), pitulung pengemudi (marka jalan), utawa pengawèt (kanggo nyegah korosi utawa karusakan déning banyu).

Bahan baku cèt kanthi dumadi saka 4 pérangan, ya iku

1. Vehicle ; komponèn pokok sajeroning cèt sing fungsiné kanggo ngasilaké hardness, flexibility lan pambentukan lapisan.

2. Solvent ; fungsiné kanggo ngèncèraké cèt sadurungé dianggo.

3. Pigmèn ; fungsiné minangka pewarna lan nyiptakaké daya tutup cèt.

4. Additive ; bahan tambahan kang ndadèkaké cèt gampang dianggo ngecèt lan asilé kaya sing dikarepaké.

Pranala njaba[besut | besut sumber]