Korosi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Rust Bolt.JPG

Korosi iku sawijining istilah ing bidhang kimia kang tegesé karusakan utawa dhegradhasi logam merga ana réaksi redoks antarané sawijining logam karo dat kang ana ing lingkungan sakupengé kang ngasilaké senyawa-senyawa kang ora dikarepaké.[1] Ana ing kadadéyan korosi, logam ngalami oksidasi, déné oksigen (udhara) ngalami reduksi.[1] Karat logam umumé yaiku awujud oksida utawa karbonat.[1] Rumus kimia karat wesi yaiku Fe2O3.nH2O,[2] sawijing dat padhet kang warnané coklat-abang.[2]

Korosi arupa prosès elektrokimia.[2] Ana ing korosi wesi, bagéyan saka wesi kuwi dadi anode, nalika wesi ngalami oksidasi.[2]

Fe(s) <--> Fe2+(aq) + 2e[2]

Èlèktron kang dibébasaké ing anode mili menyang bagéyan liya saka wesi kang dadi katode, nalika iku oksigen karéduksi.

O2(g) + 4H+(aq) + 4e <--> 2H2O(l)[2]

utawa

O2(g) + 2H2O(l) + 4e <--> 4OH-(aq)[2]

Ion wesi(II) kang kadadéyan ing anode kang kaoksidasi mbentuk ion wesi(III) kang sabanjuré mbentuk senyawa oksida kahidrasi, yaiku karat wesi.[3] Ngenani bagéyan ngendi saka wesi kang dadi anode lan bagéyan ngendi kang dadi katode, gumantung saka faktor, tuladhané dat pareget, utawa prabédané saka rapetan logam iku.[3]

Korosi bisa uga ditegesi serangan kang ngrusak logam merga logam ngalami réaksi kimia utawa elektrokimia karo lingkungané.[3] Ana dhéfinisi liya kang njabaraké menawa korosi yaiku walikan saka prosès ekstraksi logam saka bijih mineralé.[3] Tuladhané , bijih mineral logam wesi ing alam bébas ana ing wujud senyawa wesi oksida utawa wesi sulfida, sakwisé prosès èkstraksi lan diolah, bakal ngasilaké wesi kang digunakaké kanggo gawé baja utawané baja padhuan.[3] Sasuwéné nganggo baja, baja bakal ngalami réaksi karo lingkungan kang bisa nyebabaké korosi (bali menèh dadi senyawa wesi oksida).[3]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Korosi&oldid=830559"