Kalèng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
kaleng soft drink

Kalèng ya iku lembaran baja kang disepuh timah.[1] Kalèng uga diartéké panggonan kanggo nyimpen utawa wadhah kang digawé saka logam lan minangka wadhah panganan, ombenan, sarden, soft drink, woh kalengan, biskuit. Kaleng uga kena diarani wadhah kang digawé saka aluminium.[1]

Kalèng timah utawa tin can kalebu pengembangan panemuan kang tinemu Nicolas Appert ing dasarwasa 1800-an.[1] Produk iki dipatenaké ing akir abad 19.[1] Kalèng timah dadi standar prodhuk konsumén.[1] Timah dipilih amarga ora marakaké racun lan nambah daya tarik kalèng awit rupané kang keling-keling lan ora gampang tèyèngrn.[1]

Kalèng tilas uga kena dimanfaatké.[1] Kayata digawé kerajinan tangan.[2] Kalèng tilas bisa digawé kerajian tangan kaya ta miniatur vespa, reca Tugu Pancoran, reca Tugu Tani, motor gedhé Harley Davidson, mobil nganti montor mabur.[2] Saben patung butuh kira-kira kalèng tilas kang cacahé 15 kaléng kang dhuwuré kira-kira setengah mèter.[2] Kaleng kan kanggo nggawé ora dilebur dadi isih wutuh banjur ditekuk-tekuk lan diwangun.[2] Kalèng bekas kang digawé ya iku kalèng tilas saka soft drink.[2] Yèn nganggo kalèng tilas susu utawa jajanan rada katosen.[2] Peralatan kang diprelokaké ya iku gunting, tang, kanggo ngrangké kalèng dadi wujud kang dikarepaké.[2] Kalèng-kalèng tilas dikumbah nganti resik banjur digawé lèmpèngan.[2] Lempengan-lempengan banjur dikethok manut pola kang ditemtokaké banjur dilèm lan ditambahi aksesoris lan pernak-pernik saéngga jadi miniatur.[2] Kalèng-kalèng iku ora kena dicèt manèh awit yèn dicèt dadi ora katon yèn iki prohduk dhaur ulang saka kalèng.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g eocommunity.com(dipunundhuh tanggal 11 Juni 2011)
  2. a b c d e f g h i j greenradio.fm(dipunundhuh tanggal 11 Juni 2011)