Bunglon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bunglon
Klasifikasi ngèlmiah

Bunglon ya iku aran khusus kanggo manèka warna jinis kadal/bengkarung sing nduwèni kèmampuan kanggo ngganti werna kulit. Umumé, istilah "bunglon" digunakaké kanggo nyebut kadal saka suku Chamaeleonidae lan sawetara spèsiès saka suku liya, kayata saka Agamidae . [1]

Istilah ing basa Inggris ya iku Chameleon utawa Chamaeleon. [2] [3] [4] Nanging, istilah ing basa Inggris luwih kerep digunakaké kanggo nyèbut suku Chamaeleonidae. Chameleons nyebar ing sakiwa-tengené Afrika, Semenanjung Arab, Asia Kidul, menyang Nusantara. Ing Indonesia waé, istilah bunglon digunakaké kanggo nyèbut sawetara spèsiès gèn Bronchocela Sp., kayata mane chameleons. [5]

Pambuka[besut | besut sumber]

Hampir kabèh jinis bunglon duwé kèmiripan lan sifat fisik ing ngisor iki: [6]

  • Ndas kanthi wangun sudut
  • Kulit kasar
  • Kelopak mata gedhé
  • Bisa ngganti werna

Ganti Wèrna lan Mèkanisme[besut | besut sumber]

Istimèwané bunglon iki bisa ngganti wèrna (uga bisa kombinasi warna) kulit njabané. Saben jinis bunglon duwé sethithik sawetara werna dhasar saka ijo peteng, ijo enom, kuning, abang, oranye, coklat, abu-abu, jambon, sian, lan wungu. Sawetara spèsiès uga duwé kombinasi werna kasebut. Iki nggawé chameleons salah siji klompok kadal kang paling warna-warni ing donya. [7]

Mekanismé owahé warna disebabaké dèning zat nanocrystal ing permukaan kulit kang bisa ngèmot sinar. Werna sinar kang mantul ditemtokaké dèning ruang dinamis antarané nanocrystal. Uga ngetutaké werna pigmèn asli saka kulit Chameleons kang katon dideleng mripat manungsa utawa kèwan liyané kang ndeleng bunglon. Dadi, kombinasi werna lan werna kulit bunglon sing bisa katon ing sawayah-wayah bisa ganti. [7]

Fungsi werna[besut | besut sumber]

Chameleons ngganti warna kulit kanggo nyamaraké awaké karo lingkungané, yaiku kanthi ngganti werna kulit kasebut menyang warna ing ngendi dhèwèké ngadeg utawa obyek ing sacedhaké. Nanging, bunglon uga ngganti werna kulit kanggo nuduhaké rèaksi marang owahé suhu utawa intènsitas sinar ing sakubengé utawa kanggo nampilaké swasana ati. Biasané saben spèsiès nduwèni tujuan kanggo ngganti werna kulit kang beda. Owahan saka werna ireng uga digunakaké bunglon lanang nalika ana bunglon liyané ing wilayahé utawa kanggo nyedhaki bunglon wadon nalika musim kawin. Ing kasus loro bunglon lanang, kombinasi werna sing padhang minangka tandha yèn bunglon wis nduwèni kakuasan ing panggonan kasèbut, nalika kombinasi werna sing kurang alus minangka tandha yèn dhèwèké nyèrah. [8] [9]

Liyane[besut | besut sumber]

Ing jinis Chamaeleonidae, nduwèni kaistimèwaan liyané ya iku bola mata kang bisa muter kanthi ngadhep ngarep, sisih, munggah, mudhun, bali, kanthi rotasi 360 °. Chameleons uga duwé panyawangan sing cètha. Kajaba iku, sapérangan spèsiès duwé ilat kang dawa banget. Ilat iki digunakaké kanggo nyekel serangga kang mlaku utawa ana ing ngarepé. Panganan utama saka bunglon ya iku serangga. Bunglon nyèkèl serangga kanthi mbukak cangkèmé lan némpelaké ilat kang dawa kanthi lèngket menyang targèt, banjur serangga kasebut menyang ilat bunglon kang banjur ditarik bali menyang cangkèmé. Jarak saka ilat bunglon ya iku loro pertelu dawané awaké. Sawetara jinis malah duwe ilat kang luwih dawa tinimbang total dawané awak. [10] [11]

Galeri[besut | besut sumber]

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Suku Chamaeleonidae[besut | besut sumber]

  • Archaius Gray, 1865
  • Bradypodion Fitzinger, 1843
  • Brookesia Grey, 1865
  • Calumma Gray, 1865
  • Chamaeleo Laurenti, 1768
  • Furcifer Fitzinger, 1843
  • Kinyongia Tilbury, Tolley & Branch, 2006
  • Nadzikambia Tilbury, Tolley & Branch, 2006
  • Palleon Glaw, Hawlitschek & Ruthensteiner, 2013
  • Rhampholeon Günther, 1874
  • Rieppeleon Matthee, Tilbury & Townsend, 2004
  • Trioceros Swainson, 1839

Suku Agamidae[besut | besut sumber]

  • Bronchocela Kaup, 1827
  • Gonocephalus chamaeleontinus (Laurenti, 1825) - Bunglon alas

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Glaw, F. (2015). "Taxonomic checklist of chameleons (Squamata: Chamaeleonidae)". Vertebrate Zoology 65 (2): 167–246. 
  2. Cithakan:L&S
  3. Cithakan:LSJ.
  4. Cithakan:LSJ.
  5. https://id.wikipedia.org/wiki/Bunglon_surai
  6. Klaver, C.; Böhme, W. (1986). "Phylogeny and classification of the Chamaeleonidae (Sauria) with special reference to hemipenis morphology". Bonner Zoologische Monographien 22: 1–64. 
  7. a b Chameleons. National Geographic Explorer
  8. Stuart-Fox, D.; Moussalli, A. (2008). "Selection for Social Signalling Drives the Evolution of Chameleon Colour Change". PLoS Biology 6 (1): e25. PMC 2214820. PMID 18232740. doi:10.1371/journal.pbio.0060025. 
  9. Harris, Tom. "How Animal Camouflage Works". How Stuff Works. Dijupuk 2006-11-13. 
  10. Ott, M.; Schaeffel, F.; Kirmse, W. (1998). "Binocular vision and accommodation in prey-catching chamaeleons". Comparative Physiology A 182 (3): 319–330. doi:10.1007/s003590050182. 
  11. Higham, T. E.; Anderson, C. V. (2014), "Function and adaptation of chameleons", in Tolley, K. A., The Biology of Chameleons, Berkeley, CA: University of California Press, kk. 63–83