Rèptil

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Reptil)
Reptil
Kalamangsa: Carboniferous - saiki
Tuatara.jpg
Tuatara, Sphenodon punctatus
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Subfilum: Vertebrata
Klas: Sauropsida*
Goodrich, 1916
Subkelas
Sinonim

Rèptil (Basa Jawa Kuna: sarisrepa) iku sajinis kéwan rumangkang sing kalebu kulawarga kéwan vertebrata (kang duwé balung mburi (geger)). Rèptil uga mlaku kanthi ngrayap utawa melata, awaké kang adhem ditutupi nganggo kulit utawa sisiksisik, duwé getih anyep lan jantungé uga kapérang dadi papat (4) pérangan kang ora sampurna. Ciri liyané bisa tinemu saka carané kéwan iki tumangkar ya iku kanthi ngendhog, kaya ta ula Ophidia, baya crocodilia, kadhal Lacertilia lan bangsa bulus chelonia. Rèptil iku tetrapoda, lan uga amniota (kéwan sing embrioné dikupengi membran amniotik). Saiki rèptil ana patang ordho:

Rèptil bisa ditemoni ing kabèh bawana kejaba Antartika, sanadyan panyebaran rèptil sing utama mung ing laladan tropis lan sub-tropis.

Kabèh rèptil duwé cangkang kejaba sapérangan anggota ordho Testudines.

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.