Rèptil

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Reptil)
Reptil
Teksiran kala: Carboniferous - saiki
Tuatara, Sphenodon punctatus
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Subfilum: Vertebrata
Kelas: Sauropsida*
Goodrich, 1916
Subkelas
Sinonim

Rèptil (Basa Jawa Kuna: sarisrepa) iku sajinis kéwan rumangkang sing kalebu kulawarga kéwan vertebrata (kang nduwèni balung mburi (geger)). Rèptil uga mlaku sacara ngrayap utawa melata, awaké kang adhem ditutupi nganggo kulit utawa sisiksisik, nduwèni getih anyep lan jantungé uga kapérang dadi papat (4) bagéan kang ora sampurna. Ciri liyané bisa ditemokaké saka carané kéwan iki tumangkar ya iku kanthi ngendhog, kayata ula Ophidia, baya crocodilia, kadhal Lacertilia lan bangsa bulus chelonia. Rèptil iku tetrapoda, lan uga amniota (kéwan sing embrioné dikupengi membran amniotik). Saiki rèptil ana patang ordo:

Rèptil bisa ditemoni ing kabèh bawana kejaba Antartika, senadyan panyebaran rèptil sing utama mung ing laladan tropis lan sub-tropis.

Kabèh rèptil nduwèni cangkang kejaba sapérangan anggota ordo Testudines.

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rèptil&oldid=1016328"