Amniota

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Amniotes
Kalamangsa: Mississippian–Recent, 340–0 Ma
Tortoise-Hatchling.jpg
A baby tortoise emerges from an amniotic egg.
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Sato kéwan
Filum: Chordata
Subfilum: Vertebrata
Infrafilum: Gnathostomata
Superklas: Tetrapoda
Clades

Amniota iku klompok kéwan sing nduwèni balung mburi jinis tetrapoda sing endhogé wis adhaptasi ing dharatan. Jinis iki kalebu mamalia (synapsida), lan sauropsida (reptilia lan manuk), lan uga fosil para leluhuré. Endhog amniota, apa sing diendhogaké utawa sing digawa déning indhuké, dilindhungi déning sawetara lapisan (membran).

Klasifikasi Phylogenetik[besut | besut sumber]

Cladogram Amniotes[besut | besut sumber]

Amniota

Synapsida


Sauropsida

Mesosauridae


Reptilia
Parareptilia

Millerettidae


<font color="white">unnamed

Pareiasauria


<font color="white">unnamed

Procolophonoidea



Testudines (turtles, tortoises, and terrapins)





Eureptilia

Captorhinidae


Romeriida

Protorothyrididae *



Diapsida (lizards, snakes, crocodiles, birds, etc.)







Pranala njaba[besut | besut sumber]