Bulus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bulus
Kalamangsa: Mangsa Trias - saiki
Florida Box Turtle Digon3 re-edited.jpg
Bulus kotak Florida Terrapene carolina
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Sauropsida
Ordho: Testudinata
Linnaeus, 1758
Subordo
Cryptodira
Pleurodira

Ngenani suku-suku Testudinata, uga deleng ing uraian.

Bulus lan penyu iku kéwan sisik kang dhuwèni sikil papat (4) kagolong kulawarga reptil. Kulawarga kéwan kasebut kalebu (ordo) Testudinata (utawaChelonians) iki asli lan gampang dikenali amarga anané omah utawa batok(bony shell) kang atos lan kaku. Ing basa latin uga asring kasebut Trionyx cartilagineus.

Batok bulus iku kapérang dadi rong pérangan. Bagean ndhuwur kang nutupi geger kasebut karapas (carapace) lan pérangan ngisor (ventral, weteng) kasebut plastron. Banjur pérangan iki kapérang manèh dadi rong lapis. Pérangan njaba lumrahé arupa sisik-sisik gedhé lan atos, kaya gendhèng. Pérangan sing njero arupa lèmpèng balung kang kasusun rapet kaya ta bathok.

Ing kulawarga labi-labi (Trionychoidea) lan jinisé bulus brimbing, kulit nyabané ora ana sisiké lan pérangan njaba bathok ana balungé. Ing basa Indonésia, asring kita kenal lan kapérang dadi telung (3) kularawga kéwan kang kagolong bangsa, ya iku penyu (basa Inggris: sea turtles), labi-labi utawa bulus (freshwater turtles), lan kura-kura (tortoises). ing basa Inggris, kapérang dadi bulus dharat (land tortoises) lan bulus banyu tawa (freshwater tortoises utawa terrapins).

Pranala njaba[besut | besut sumber]