Gendhèng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Gendhèng saka godhong lontar

Gendhèng (basa Indonésia: genteng), iku tutup payon omah sing digawé saka lempung, semèn, kaca kang dicithak. Werna-warna wangun lan jinisé gendhèng kaya ta kodhokan, slorokan. Mumpanggaté gendhèng kanggo tutup omah utawa yasan kang nglindungi omah utawa yasan saka udan utawa panasé srengéngé Bahan kanggo gendhèng kapérang dadi papat, kaya ta: gendhèng (keramik, beton), seng, asbès, utawa semèn cor. Uga ana gendhèng gendhèng wesi kang wanguné ènthèng, awèt, ora karaten lan tahan lindhu.

Wanguné jinis tuwuhan uga bisa dimumpanggataké kanggo gendhèng tradhisional. Gendhèng sirap, salah sijiné digawé saka kayu. Uga godhong-godhong saka jinising tetuwuhan palma lan alang-alang gendhèng kanggo ngipu ana ing omah, rondhan, gubug lan gardhu ing tlatah padésan, tuwuhan liyané kang bisa dimumpanggatake ya iku rumbia, klapa, enau lan nipah.

Saliyané tembung Gendhèng ing masarakat uga ana tembung Kenthèng ya iku sing bahan dhasarè saka lemah lempung akèh sing nggunakaké kanggo payonè omah.[1]

Gladri[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. [1](Kaundhuh tanggal 22 April 2011)