Gendhèng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gendhèng saka godhong lontar

Gendhèng (basa Indonésia: genteng), iku tutup payon omah sing digawé saka lempung, semèn, kaca kang dicithak. Werna-werna wangun lan jinisé gendhèng kaya ta kodhokan, slorokan. Mumpanggaté gendhèng kanggo tutup omah utawa yasan kang nglindungi omah utawa yasan saka udan utawa panasé srengéngé Bahan kanggo gendhèng kaperang dadi papat , kaya ta: gendhèng (keramik, beton), seng , asbès, utawa semèn cor. Uga ana gendhèng gendhèng wesi kang wanguné ènthèng, awèt, ora karaten lan tahan lindhu.

Wanguné jinis tanduran uga bisa dimumpanggataké kanggo gendhèng tradhisional. Gendhèng sirap, salah sijine digawé saka kayu . Uga godhong-godhong saka jinising tetanduran palma lan alang-alang gendhèng kanggo ngipu ana ing omah, rondhan, gubug lan gardhu ing tlatah padésan, tanduran liyané kang bisa dimumpanggatake ya iku rumbia, klapa, enau lan nipah.

Saliyané tembung Gendhèng ing masarakat uga ana tembung Kenthèng ya iku sing bahan dhasarè saka lemah lempung akèh sing nggunakakè kanggo payonè omah.[1]

Galeri[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1](Kaundhuh tanggal 22 April 2011)