Lempung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Lempung iku tembung umum tumrap partikel mineral mawa krangka dhasar siliket kang diameteré kurang saka 4 mm (mikromèter). Lempung ngandhut leburan silika lan/utawa aluminiyum kang alus. Unsur-unsur iki, silikon, oksigèn, lan aluminiyum wujud unsur kang paling akèh nyusun kendhangan bumi. Lempung kadhapur saka prosès lapuké waton silika déning asem karbonat lan sapérangan diasilaké saka aktivitas panas bumi.

Lempung mbentuk gumpelan atos nalika garing lan lèngkèt yèn teles kena banyu. Sipat iki ditemtokaké déning jinis mineral lempung kang ndhominasi bahané. Mineral lempung digolongaké dhedhasar susunan lapisan oksidha silikon lan oksidha aluminiyum kang mbentuk kristalé. Golongan 1:1 duwé lapisan siji oksidha silikon lan siji oksidha aluminiyum, sauntara iku golongan 2:1 duwé rong lapis golongan oksidha silikon lan salapis oksidha aluminiyum. Mineral lempung golongan 2:1 duwé sipat elastis kang kuwat, nyusut nalika garing lan dadi gedhé nalika teles. Amarga perilaku iki sawetara jinis tanah bisa mbentuk kerut-kerut utawa "pecah-pecah" yèn wis garing.

Uga delengen[besut | besut sumber]