Lempung

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Lempung utawa tanah liat iku tembung umum tumrap partikel mineral mawa krangka dhasar silikat sing diameteré kurang saka 4 mikrometer. Lempung ngandhut leburan silika lan/utawa aluminium sing alus. Unsur-unsur iki, silikon, oksigen, lan aluminum arupa unsur sing paling akèh nyusun kerak bumi. Lempung kabentuk saka prosès pelapukan batuan silika déning asam karbonat lan sebagéan diasilaké saka aktivitas panas bumi.

Lempung mbentuk gumpalan atos nalika garing lan lèngkèt yèn teles kena banyu. Sifat iki ditemtokaké déning jinis mineral lempung sing ndominasi bahané. Mineral lempung digolongaké adhedhasar susunan lapisan oksida silikon lan oksida aluminium sing mbentuk kristalé. Golongan 1:1 nduwèni lapisan siji oksida silikon lan siji oksida aluminium, sauntara iku golongan 2:1 nduwèni rong lapis golongan oksida silikon lan sak lapis oksida aluminium. Mineral lempung golongan 2:1 nduwèni sifat elastis sing kuwat, nyusut nalika garing lan dadi gedhé nalika teles. Amarga perilaku iki sawetara jinis tanah bisa mbentuk kerutan-kerutan utawa "pecah-pecah" yèn wis garing.

Deleng uga[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lempung&oldid=1000093"