Embrio

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Embrio (lan sawijining berudu) Rana rugosa, sajenis kodhok.

Embrio (basa Yunani: έμβρυον) iku sawijining eukariota diploid multisel sajeroning tahap paling awal saka perkembangan.

Sajeroning organisme kang tangkar tumangkar kanthi seksual, nalika siji sèl sperma mbuahi ovum, asilé iku siji sèl kang diarani zigot kang duwé kabèh DNA saka kaloro wong tuwané. Sajeroning tetuwuhan, kéwan, lan sapérangan protista, zigot bakal wiwit nyigar kanthi mitosis kanggo ngasilaké organisme multiselular. Asil saka prosès iki diarani embrio.

Ing kéwan, perkembangan zigot dadi embrio dumadi liwat tahapan kang ditepungi minangka blastula, gastrula, lan organogenesis.

Ing tetuwuhan, istilah embrio mung dinggo kanggo tetuwuhan cilik kang kadhapur sajeroning wiji kang ana sajeroning kaanan dormansi, nunggu kondhisi lingkungan kang cocog kanggo ngecambah.

Pirsani uga[besut | besut sumber]


Sing mengku  sadurungé:
Zigot
Tahap perkembangan manungsa
Embrio
Diganti déning:
Janin


Pranala njaba[besut | besut sumber]