Baya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Baya (bajul)
Teksiran kala: Late Cretaceous - Saiki
Baya Nil
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Sauropsida
Ordo: Crocodilia
Kulawarga: Crocodylidae
Cuvier, 1807
Genera

Pirsani princèné ing taksonomi.

Baya utawa kerep kasebut bajul (Jawa Kuna wuhaya) iku reptil sing awak'e gedhé sing urip ing banyu. Sacara ilmiah, baya nyakup kabèh spesies kulawarga suku Crocodylidae, klebu uga baya iwak (Tomistoma schlegelii). Senadyan mangkono jeneng iki bisa uga sacara longgar kanggo nyebut ‘baya’ aligator, kaiman lan gavial; ya iku krabat-krabat baya saka suku liya.

Baya umume manggon ana ing banyu tawar kayata kali, danau, rawa lan papan panggonan kang teles, nanging ana uga kang manggon ana ing banyu payau kaya baya muara. Pangonone baya kayata bangsa iwak, reptil lan mamalia, kandhang uga mangan moluska lan krustasea gumantung spesiese. Baya kagolong kéwan purba, sing ngalami evolusi sithik awit jaman dinosaurus.

Ana uga jeneng liyane baya, kaya dene buhaya (Sd.); buhaya (bjn); bicokok (Btw.), bekatak, utawa baya kodhok kanggo ngarani baya kang nduwèni awak cilik nanging lemu; senyulong, baya jolong-jolong (Mly.), utawa baya julung-julung kanggo ngarani baya iwak; baya pandan, ya iku baya kang wernane ijo; baya tembaga, baya kang wernane kuning semu soklat; lan liya liyane.

Taksonomi lan panyebaran[besut | besut sumber]

Baya moncong-ramping, Crocodylus cataphractus
Baya-baya kang dhèdheè
Ndhog baya kang netes ing kebon binatang Semarang

Akèh-akèhé baya kagolong jroning marga Crocodylus. Loro marga liya sing isih urip anggota suku Crocodylia ya iku Osteolaemus lan Tomistoma, saben jinis asipat monotipik.

Baya ing Indonésia[besut | besut sumber]

Jinising baya kang ana ing Indonésia kapengkar minangka pitu spesies (utawa subspesies) kang ditemukake ing sakubenge kapuloan Indonésia.[1], yakni:

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Iskandar, D.T. 2000. Kura-kura dan Buaya Indonésia dan Papua Nugini. Penerbit ITB, Bandung. 191 hal. ISBN 979-96100-0-1

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Baya&oldid=1118845"