Taman Nasional Meru Betiri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Meru Betiri National Park
IUCN Category II (Taman Nasional)
Bandealit Beach
Bandealit Beach
Lokasi ing Jawa
Lokasi ing Jawa
Lokasi Jawa Wétan, Indonésia
Kutha paling cedhak Jember
Koordinat 8°32′S 113°47′E / 8.533°S 113.783°E / -8.533; 113.783Koordhinat: 8°32′S 113°47′E / 8.533°S 113.783°E / -8.533; 113.783{{#coordinates:}}: ora bisa luwih saka siji tag utama per kaca
Jembar 580 km²
Madeg 1982
Tamu 2,486 (in 2006) [1]
Badan sing nglola Kementrian Kehutanan

Taman Nasional Meru Betiri iku taman nasional kang mapan ing Jawa Wétan. Pase ing titik koordinat 8°21’ - 8°34’ LS, 113°37’ - 113°58’ BT, kanthi dhuwur 900 - 1.223 mdpl lan curah udane rata-rata 2.300 mm/taun. Papan iki dadi Taman Nasional wiwit taun 1982 déning Menteri Pertanian. Ambane papan iki kira-kira 58.000 ha kanthi jeneng saka jeneng gunung kang paling dhuwur ing papan kono, ya iku gunung Betiri (1.223m). Miturut administratif, Taman Nasional Meru Betiri ana ing wewengkon Kabupatèn Jember lan Kabupatèn Banyuwangi, Provinsi Jawa Wétan.[2] Taman nasional iki diresmekake kanthi adhedhasar "putusan Menteri Kehutanan, SK No. 277/Kpts- VI/97".

Flora[besut | besut sumber]

Taman nasional Meru Betiri iku habitat tetanduran kang langka, kaya ta padma Rafflesia zollingeriana kang dadi endemik ing Jawa.

Tetanduran liyané kang dijaga ing Taman Nasional Meru Betiri kaya ta:

  • bakau (Rhizophora sp.)
  • api-api (Avicennia sp.)
  • waru (Hibiscus tiliaceus)
  • nyamplung (Calophyllum inophyllum)
  • rengas (Gluta renghas)
  • bungur (Lagerstroemia speciosa)
  • pulai (Alstonia scholaris)
  • benda (Artocarpus elasticus)
  • Bruguiera sp.
  • Sonneratia sp.
  • Balanophora fungosa)

Surve taun 2008 ing Bandealit (Kabupatèn Jember) lan Sarongan (Kabupatèn Banyuwangi) nuduhaké ana 27 spésies anggrèk ing taman nasional iki.[3]

Faona[besut | besut sumber]

Kidang Cervus Timorensis, salah siji kéwan kang dijaga ing Taman Nasional Meru Betiri

Taman Nasional Meru Betiri duwé kéwan kang langka cacahé kurang luwih ana 29 werna mamalia, lan 180 werna manuk. Kéwan-kéwan kasebut kaya ta banthèng (Bos javanicus javanicus), kethek buntut dawa (Macaca fascicularis), Harimau Jawa (Panthera tigris sondaicus), macan tutul (Panthera pardus melas), ajag (Cuon alpinus javanicus), kucing alas (Prionailurus bengalensis javanensis), rusa (Cervus timorensis russa), (Cervus unicolor), bajing miber buntut abang (Iomys horsfieldii), merak (Pavo muticus), penyu belimbing (Dermochelys coriacea), penyu sisik (Eretmochelys imbricata), penyu ijo (Chelonia mydas), lan penyu lekang/ridel (Lepidochelys olivacea), Accipiter trivirgatus, Falco moluccensis, Hieraaetus kienerii, Otus lempiji, Glaucidium castanopterum, garudha Spizaetus alboniger.

Cathetan suku[besut | besut sumber]