Taman Nasional Rawa Aopa Watumohai

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Rawa Aopa Watumohai National Park
IUCN kategori II (taman nasional)
Masalah Lua ing Modul:Location_map larik 450: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Sulawesi_Locator_Topography.png" nor "Template:Location map Sulawesi_Locator_Topography.png" exists.
Pernah Sulawesi, Indonesia
Koordhinat 4°23′39″S 121°59′31″E / 4.39417°S 121.99194°E / -4.39417; 121.99194Koordhinat: 4°23′39″S 121°59′31″E / 4.39417°S 121.99194°E / -4.39417; 121.99194
Laladan 1,050 km²
Dikukuhaké 1989

Taman Nasional Rawa Aopa Watumohai iku salah siji taman nasional kang ana ing Sulawesi Wétan Kidul, Indonésia. Papan iki wujudé arupa ékosistem alas udan pagunungan cendhek, alas bakau, alas pasisir, savana, lan alas rawa banyu tawar ing Sulawesi. Vegetasi savana ing taman nasional ikni duwé ciri kang khas, amarga vegetasi iki arupa gabungan antarané padhang suket lan tanduran agel, lontar lan pring, uga semak belukar.[1]

Papan iki dadi taman nasional kanthi adhedasar Dudutan Menteri Kehutanan dengan putusan Nomor 756/Kpts-II/1990 tanggal 17 Dhésèmber 1990. Papan iki ana ing Kabupatèn Buton (45.605 ha), Kabupatèn Kolaka (12.825 ha), lan Kabupatèn Kendari (46.764 ha). Ing antarané telung kabupatèn mau ketemu ing punjere, ya iku ana Taman Nasional Rawa Aopa Watumohai, ing pucuk pagunungan Mendoke kang asring diarani Segitelu Bukari (Buton, Kolaka, Kendari).[2]

Flora lan Fauna[besut | besut sumber]

Werna-warna tanduran ing taman nasional iki kurang luwih ana 89 famili, 257 génus, lan 323 spésies tanduran, ing antarané kaya ta[1]:

  1. lara (Metrosideros petiolata)
  2. sisio (Cratoxylum formosum)
  3. kalapi (Callicarpa celebica)
  4. tongke (Bruguiera gimnorrhiza)
  5. lontar (Borassus flabellifer)
  6. kembang terate (Victoria spp.)

Taman nasional iki dadi papan uripé wwerna-warna manuk, kacathet ana 155 warna-warna manuk, kang ing jerone 32 kagolong langka lan 37 kagolong endemik. Werna-warna manuk iku tuladhané[1]:

  1. maleo (Macrocephalon maleo)
  2. bango tong-tong (Leptoptilos javanicus)
  3. bangau sandang lawe (Ciconia episcopus episcopus)
  4. raja udang kalung putih (Halcyon chloris chloris)
  5. jakatuwa putih gedhé (Cacatua galerita triton)
  6. garudha-alap dhadha-abang (Accipiter rhodogaster rhodogaster)
  7. merpati ireng Sulawesi (Turacoena manadensis)
  8. punai emas (Caloena nicobarica)

Ana salah siji kang dadi endemik ing Sulawesi Wétan Kidul, ya iku kacamata Sulawesi (Zosterops consobrinorum). Mnuk mau wis suwé ora tau ketok, nanging ing taman nasional iki manuk mau ngetok.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d Taman Nasional Rawa Aopa Watumohai (diundhuh tanggal 27 Agustus 2011)
  2. ^ www.pendakierror.com (diundhuh tanggal 27 Agustus 2011)