Taman Nasional Batang Gadis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Taman Nasional Batang Gadis
IUCN kategori II (taman nasional)
Sorikmarapi.jpg
Sorikmarapi, pucuk paling dhuwur ing taman nasional Batang Gadis
Masalah Lua ing Modhul:Location_map larik 501: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Sumatra Locator Topography.png" nor "Template:Location map Sumatra Locator Topography.png" exists.
PernahSumatra, Indonesia
Kutha cedhak dhéwéPanyabungan
Koordhinat0°43′N 99°30′E / 0.717°N 99.500°E / 0.717; 99.500Koordhinat: 0°43′N 99°30′E / 0.717°N 99.500°E / 0.717; 99.500
Laladan1,080 km²
Dikukuhaké2004
Bebadan pamaréntahanMinistry of Forestry

Taman Nasional Batang Gadis iku salah siji taman nasional kang ana ing Kabupatèn Mandailing Natal, Sumatra Lor, Indonésia.[1] Taman nasional iki didekake miturut usul saka warga masarakat Kabupatèn Mandailing Natal.[1] Taman Nasional Batang Gadis miturut administratine ana ing Kabupatèn Mandailing Natal (Madina) Provinsi Sumatera Lor kang ing jerone ana 13 kecamatan lan 68 désa.[1] Miturut géografis papan iki mapan ing antarané 99° 12' 45" nganti 99° 47' 10" BT lan 0° 27' 15" nganti 1° Or 57" LU. Jeneng taman nasional iki dijupuk saka jeneng kali gedhé kang ngliwati Kabupatèn Madina, ya iku kali BatangGadis.[1] Ambane taman nasional iki kurang luwih ana 108.000 hektar utawa 26% saka ambané Kabupatèn Madina lan mapan ing panggonan kang dhuwure 300 nganti 2.145 mèter ing sadhuwure segara kanthi pucuk paling dhuwur ing gunung Sorik Merapi.[1]

Flora lan Fauna[besut | besut sumber]

Ing taman nasional iki ana warna-warna kéwan kang tinemu lan dijaga, tuladhané:

  1. harimau Sumatra (Panthera tigris sumatrae)
  2. wedhus alas (Naemorhedus sumatrensis)
  3. tapir (Tapirus indicus)
  4. kucing alas (Catopuma temminckii)
  5. kancil (Tragulus javanicus)
  6. binturong (Arctitis binturong)
  7. beruwang madu (Helarctos malayanus)
  8. rusa (Cervus unicolor)
  9. kidang (Muntiacus muntjac)
  10. landhak (Hystix brachyura)

Saliyané iku uga tinemu kéwan ampibi kang ora duwé sikil (Ichtyopis glutinosa), kang wujud kéwan purba lan kodhok nduwé sungu telu (Megophyris nasuta) kang wis langka lan dadi endemik ing Sumatra.

Ing taman nasional iki uga tinemu akèh warna-warna tuwuhan. Miturut paneliten, ing saben 200 mèter pesagi ana 242 tuwuhan kang duwé pembuluh (vascular plant) utawa 1% saka flora kang ana ing Indonesia (kurang luwih 25.000 warna tuwuhan berpembuluh kang ana ing Indonesia). Saliyané iku uga tinemu kembang kang langka, ya iku kembang Padma (Rafflesia sp.).[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. a b c d e www.dephut.go.id (diundhuh tanggal 28 Agustus 2011)
  2. www.madina.go.id Keanekaragaman Flora dan Fauna Taman Nasional Batang Gadis (diundhuh tanggal 28 Agustus 2011)