Taman Nasional Bunaken

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Taman Nasional Bunaken
IUCN kategori II (taman nasional)
Bunaken01.JPG
Pulo Bunaken kasawang saka Pulo Manado Tua.
Map showing the location of Taman Nasional Bunaken
Map showing the location of Taman Nasional Bunaken
TN Bunaken
Pernahé ing Sulawesi
Pernah Sulawesi Lor, Indon'rsia
Kutha cedhak dhéwé Manado
Koordhinat 1°40′N 124°39′E / 1.667°N 124.650°E / 1.667; 124.650Koordhinat: 1°40′N 124°39′E / 1.667°N 124.650°E / 1.667; 124.650
Laladan 890 square kilometres (89,000 ha)
Dikukuhaké 1991
Dhayoh ca.35,000[1] (ing 2003-06)
Bebadan pamaréntahan Kementrian Lingkungan dan Kehutanan

Taman Nasional Bunaken iku taman nasional kang ana ing Sulawesi Lor, Indonésia. Taman nasional iki mapan ing segi telu Terumbu Karang, kang dadi panggon uripe 390 spesies terumbu karang, iwak, moluska, reptil lan mamalia segara. Taman Nasional Bunaken iku ekosistem segara ing Indonésia, kang ing jerone ana padhang suket segara, terumbu karang lan ekosistem pasisir.

Taman nasional iki didekake taun 1991, ambane kurang luwih 890.65 km². 97% saka taman nasional iki arupa habitat laut, lan kang 3% sisane arupa daratan, ing jerone kalebu limang pulo: Pulo Bunaken, Pulo Manado Tua, Pulo Mantehage, Pulo Naen lan Pulo Siladen.[2]

Ing papan kang arupa daratan, taman nasional iki akèh tanduran kang arupa palem, sagu, woka, silar, lan klapa. Ing papan iki akèh kéwan arupa kethek ireng Sulawesi (Macaca nigra nigra), rusa (Cervus timorensis russa), lan kuskus (Ailurops ursinus ursinus).[2]

Werna-werna tanduran ing alas bakau Taman Nasional Bunaken kaya ta Rhizophora sp., Sonneratia sp., Lumnitzera sp., lan Bruguiera sp. Ing alas iki akèh kepiting, urang, moluska lan werna-werna manuk kang urip ing segara, kaya ta manuk camar, bangau, dara segara, lan cangak[2].

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Management Advisory Board:Entrance fee collection data, retrieved 14-December-2009
  2. ^ a b c www.dephut.go.id Taman Nasional Bunaken (diundhuh tanggal 26 Agustus 2011)