Arecaceae

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Palem)
Arecaceae (suku pinang-pinangan)
1859-Martinique.web.jpg
Kelapa Cocos nucifera
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Liliopsida
Ordho: Arecales
Famili: Arecaceae
Schultz-Schultzenstein
Genera

Akèh; pirsani pratélan marga anggota Arecaceae

Suku pinang-pinangan utawa Arecaceae minangka saklompok tetanduran ngembang sing akèh anggotané lan duwé aji sajeroning kauripan manungsa. Klapa dikenal déning kabèh wong ing tlatah tropika minangka tanduran sarwa guna. Semono uga arèn lan pinang. Pamanfaatané nyakup mèh kabèh pérangan tanduran, nanging mligi wohé. Masarakat Indonésia, mliginé ing Maluku, manfaataké tanduran iki minangka sumber panganan utama ya iku sagu sing dijupuk saka wit jinis Metroxylon sago, bab iki minangka kaunikan dhéwé sajeroning babagan panganan pokok masarakat ing donya. Suku iki biyèn dikenal minangka Palmae lan nyakup kabèh tanduran sing biyasa disebut palma utawa palem.

Pamerian[besut | besut sumber]

Anggota suku iki relatif gampang dikenali déning wong biyasa.

Lumrahé awangun wit, grumbul utawa perdhu kanthi wit sing arang-arang duwé cawang lan tuwuh tegak mendhuwur. Tuwuh kanthi wit tunggal (umpamané klapa) lan uga ana asing nggrumbul (umpamané salak). Sawetara anggotané setengah mrambat utawa mènèk (contoné rotan).

Anggota-anggota golongan[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki sawetara anggota Arecaceae sing wigati utawa dikenal sajeroning kauripan manungsa sedina-dina: