Arecaceae

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Arecaceae (suku pinang-pinangan)
1859-Martinique.web.jpg
Kelapa Cocos nucifera
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Liliopsida
Ordho: Arecales
Famili: Arecaceae
Schultz-Schultzenstein
Genera

Akèh; pirsani pratélan marga anggota Arecaceae

Suku pinang-pinangan utawa Arecaceae minangka saklompok tetuwuhan ngembang kang akèh anggotané lan duwé aji sajeroning kauripan manungsa. Klapa dikenal déning kabèh wong ing tlatah tropika minangka tuwuhan sarwa guna. Semono uga arèn lan pinang. Pamanfaatané nyakup mèh kabèh pérangan tuwuhan, nanging mligi wohé. Masarakat Indonésia, mligi ing Maluku, manfaataké tuwuhan iki minangka sumber panganan utama ya iku sagu kang dijupuk saka wit jinis Metroxylon sago, bab iki minangka kaunikan dhéwé sajeroning babagan panganan pokok masarakat ing donya. Suku iki biyèn dikenal minangka Palmae lan nyakup kabèh tuwuhan kang biyasa karan palma utawa palem.

Pamerian[besut | besut sumber]

Anggota suku iki relatif gampang dikenali déning wong biyasa.

Lumrahé awangun wit, grumbul utawa perdhu kanthi wit kang arang-arang duwé cawang lan tuwuh tegak mendhuwur. Tuwuh kanthi wit tunggal (umpamané klapa) lan uga ana asing nggrumbul (umpamané salak). Sawetara anggotané setengah mrambat utawa mènèk (contoné rotan).

Anggota-anggota golongan[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki sawetara anggota Arecaceae kang wigati utawa dikenal sajeroning kauripan manungsa sadina-dina: