Arèn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Arèn
Arenga pinnata Blanco2.419.jpg
Aren, saka Blanco
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Liliopsida
Ordho: Arecales
Famili: Arecaceae
Génus: Arenga
Spésies: A. pinnata
Jeneng binomial
Arenga pinnata
(Wurmb) Merr.
Sinonim
Arenga saccharifera Labill.

Arèn utawa neluluk utawa anggong kalebu wit kang akèh urip ing Indonesia.[1] Wit arèn utawa kang duwé jeneng Latin Arenga pinnata (Wurm) Merill kalebu wit plasma nutfah kang ditandur ing perkebunan.[2] Ing Sunda, arèn diarani tangkal kawung, ing Acèh diarani bakjuk, ing Toraja, Sulawesi Selatan diarani onau, ing Ambon, Maluku diarani mana utawa nawa-nawa, lan ing Dayak, Kalimantan diarani hanau.[1] Arèn isih saseduluran karo Arenga saccarifera Labill lan isih sakulawarga karo Arecaceae.[1] Wit arèn uga diarani bogor.[3]

Arèn duwé akèh manpangat, kaya ta getah utawa nira saka wit arèn bisa dadi ombèn-ombèn kang nyegeraké awak.[1] Ombèn-ombèn iku diarani legèn.[1] Getah arèn iku uga bisa digawé dadi gula.[1] Gula kang digawé saka getah arèn diarani gula abang utawa gula Jawa.[1] Saliyané nira utawa tlutuhé, woh wit arèn bisa dipangan utawa digawé panganan kang bisa nggawé wareg.[2] Woh wit arèn iku diarani kolang-kaling.[1] Manpangaté kang akèh ndadékaké arèn akèh ditandur déning warga masarakat.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i (kajupuk tanggal 15 Maret 2011)
  2. a b (kajupuk tanggal 15 Maret 2011)
  3. (Indonesia), Balai Bahasa Yogyakarta; Kanisius., Penerbit (2011). Kamus basa Jawa = Bausastra Jawa (ed. Ed. 2). Deresan, Yogyakarta: Penerbit Kanisius. ISBN 9789792128581. OCLC 774024212.