Taman Nasional Gunung Palung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gunung Palung National Park
IUCN kategori II (taman nasional)
Gunung Palung Jungle.jpg
Vegetation of Gunung Palung
Masalah Lua ing Modul:Location_map larik 442: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Borneo Locator Topography.png" nor "Template:Location map Borneo Locator Topography.png" exists.
Pernah West Kalimantan, Indonesia
Laladan 900 km²
Dikukuhaké 1990
Bebadan pamaréntahan Ministry of Forestry

Taman Nasional Gunung Palung kang disingkat (TNGP) iku taman nasional kang manggon ana ing Kabupatèn Ketapang, Kalimantan Kulon.[1] Ambane papan iki kurang luwih 90.000 hektar.[1] Kecamatan Matan Hilir Lor, Sukadana, Simpang Hilir, Nanga Tayap, dan Sandai iku kalebu wewengkon taman nasional Gunung Palung.[1]

Taman Nasional Gunung Palung iku taman nasioanl kang kaetung ekositime paling jangkep tinimbang taman nasional liyane ing Indonésia.[1] Ing taman nasional iki ana Gunung Palung kang dhuwure 1.116 meter. Saliyane iku uga dadi papan uripe orangutan kang cacahe kurang luwih 2.200. Ing Taman Nasional Gunung Palung, paling akèh kéwan Bekantan.[1]

Flora lan Fauna[besut | besut sumber]

Tanduran ing papan iki kaya ta, jelutung (Dyera costulata), ramin (Gonystylus bancanus), damar (Agathis borneensispulai (Alstonia scholaris), rengas (Gluta renghas), kayu ulin (Eusideroxylon zwageri), Bruguiera sp., Lumnitzera sp., Rhizophora sp., Sonneratia sp., ara si pencekik, lan tanduran obat.[1][2]

Kéwan kang urip ing taman nasional iki kaya ta, bekantan (Nasalis larvatus), orangutan (Pongo satyrus), bajing (Lariscus hosei), kidang (Muntiacus muntjak pleiharicus), beruang madu (Helarctos malayanus euryspilus), beruk (Macaca nemestrina nemestrina), klampiau (Hylobates muelleri), kukang (Nyticebus coucang borneanus), rangkong warak (Buceros rhinoceros borneoensis), kancil (Tragulus napu borneanus), pitik alas (Gallus gallus), enggang gading (Rhinoplax vigil), baya siam (Crocodylus siamensis), bulus gadhing (Orlitia borneensis), lan penyu tempayan (Caretta caretta). Ana uga tupai kenari (Rheithrosciurus macrotis) kang kaetung langka.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]