Bekantan

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Bekantan
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mammalia
Ordo: Primata
Kulawarga: Cercopithecidae
Subkulawarga: Colobinae
Marga: Nasalis
É. Geoffroy, 1812
Jinis: N. larvatus
Jeneng binomial
Nasalis larvatus
Wurmb, 1787

Bekantan kang nduwèni jeneng ilmiyah Nasalis larvatus iku arupa kethèk kang nduwèni irung dawa, rambute werna soklat semu abang kang kagolong ing genus kethèk Nasalis.[1]

Sing mbedakake bekantan karo kethèk liyane ya iku irunge kang gedhe lan dawa ing bekantan lanang. Gunane irung kang gedhe lan dawa ing bekantan lanang durung cetha, manawa wae iku amarga seleksi alam. Bekantan wédok luwih milih bekantan lanang kang nduwèni irung kang gedhe lan dawa. Bekantan uga misuwur kanthi jeneng kethèk Walanda. Ing basa Brunei (kxd) diarani bangkatan.[1]

Bekantan lanang luwih gedhe tinimbang bekantan wedok. Gedhene isa tekan 75 cm kanthi bobot 24 kg. bekantan wedok gedhene mung 60 cm, lan bobote 12 kg. Kewan iki nduwèni weteng gedhe. Panganane bekantan iku arupa woh-wohan, isi, lan godhong-godhongan.[1]

Bekantan akeh urip ing pulo Kalimantan. Kewan iki akeh urip ing wit-witan, lan uripe gawé kelompok, saben kelompok cacahe 10 nganti 32. Bekantan uga isa ngelangi.[1]

Bekantan iku dadi maskot fauna propinsi Kalimantan Kidul.[1]

Miturut ilange habitat alas lan akehe bekantan kang dicekel, bekantan didaptarake ing IUCN Red List, amarga arep punah. Kewan iki didhaptarake ing CITES Appendix I.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e (id)www.dephut.go.id; Bekantan(diundhuh tanggal 4 Agustus 2011)
  2. ^ (en)www.iucnredlist.org(diundhuh tanggal 4 Agustus 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bekantan&oldid=1013267"