Bekantan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bekantan
Proboscis.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Primata
Famili: Cercopithecidae
Subfamili: Colobinae
Génus: Nasalis
É. Geoffroy, 1812
Spésies: N. larvatus
Jeneng binomial
Nasalis larvatus
Wurmb, 1787
Nasalis larvatus range map.png

Bekantan kang nduwèni jeneng ilmiyah Nasalis larvatus iku arupa kethèk kang nduwèni irung dawa, rambute werna soklat semu abang kang kagolong ing genus kethèk Nasalis.[1]

Sing mbedakake bekantan karo kethèk liyane ya iku irunge kang gedhé lan dawa ing bekantan lanang. Gunane irung kang gedhé lan dawa ing bekantan lanang durung cetha, manawa wae iku amarga seleksi alam. Bekantan wédok luwih milih bekantan lanang kang nduwèni irung kang gedhé lan dawa. Bekantan uga misuwur kanthi jeneng kethèk Walanda. Ing basa Brunei (kxd) diarani bangkatan.[1]

Bekantan lanang luwih gedhé tinimbang bekantan wedok. Gedhene isa tekan 75 cm kanthi bobot 24 kg. bekantan wedok gedhene mung 60 cm, lan bobote 12 kg. Kéwan iki nduwèni weteng gedhe. Panganane bekantan iku arupa woh-wohan, isi, lan godhong-godhongan.[1]

Bekantan akèh urip ing pulo Kalimantan. Kéwan iki akèh urip ing wit-witan, lan uripe gawé kelompok, saben kelompok cacahe 10 nganti 32. Bekantan uga isa ngelangi.[1]

Bekantan iku dadi maskot fauna propinsi Kalimantan Kidul.[1]

Miturut ilange habitat alas lan akehe bekantan kang dicekel, bekantan didaptarake ing IUCN Red List, amarga arep punah. Kéwan iki didhaptarake ing CITES Appendix I.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e www.dephut.go.id; Bekantan(diundhuh tanggal 4 Agustus 2011)
  2. ^ www.iucnredlist.org(diundhuh tanggal 4 Agustus 2011)