Primata

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Primata
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mamalia
Subkelas: Eutheria
Superorder: Euarchonta
(unranked): Euarchontoglires
ordo: Primata
Linnaeus, 1758
Familia
  • 15, lihat teks
Sawijining gambar taun 1927 sipanse, gibbon (ndhuwur) lan loro orangutan (tengah lan tengah ngisor). Sipanse ing gambar ndhuwur lagi gelantungan; orangutan ing gambar tengah ngisor lagi mbrangkang.
Homo sapiens, anggota ordo Primata

Primata iku anggota saka ordo biologi, grup iki dumadi saka kabèh lemur, kethèk, lan manungsa. Primata asal saka tembung Latin Primates, sing maknané "salah siji sing pisanan, paling apik, noble". Colin Groves ndata watara 350 spesies primata jroning Primate Taxonomy. Èlmu sing nyinaoni primata dijenengaké primatologi. Kabèh primata nduwèni limang driji (pentadactyly), wangun untu sing umum lan rencana awak primitif (ora spesial). Prabédan liya saka primata yakuwi kuku driji. Kabèh primata, mala sing ora nduwèni sifat sing biasa saka primata liyané (kaya loris), nduwèni karakteristik orbit mata sing mbédakaké saka order taksonomi liyané. Karakter primata antara liya pandangan sing nduwèni sifat stereoskopik (binocular vission), postur awak tegak.

Klasifikasi primata[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor iki daftar werna-werna famili primata:


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Primata&oldid=822365"