Primata

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Primata
Olive baboon.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mamalia
Subklas: Eutheria
Superordho: Euarchonta
Unranked: Euarchontoglires
Ordho: Primata
Linnaeus, 1758
Familia
  • 15, lihat tèks
Sawijining gambar taun 1927 sipanse, gibbon (ndhuwur) lan loro orangutan (tengah lan tengah ngisor). Sipanse ing gambar ndhuwur lagi gelantungan; orangutan ing gambar tengah ngisor lagi mbrangkang.
Homo sapiens, anggota ordho Primata

Primata iku anggota saka ordo biologi, grup iki dumadi saka kabèh lemur, kethèk, lan manungsa. Primata asal saka tembung Latin Primates, sing maknané "salah siji sing pisanan, paling apik, noble". Colin Groves ndata watara 350 spésies primata sajeroning Primate Taxonomy. Èlmu sing nyinaoni primata dijenengaké primatologi. Kabèh primata duwé limang driji (pentadactyly), wangun untu sing umum lan rencana awak primitif (ora spesial). Prabédan liya saka primata yakuwi kuku driji. Kabèh primata, mala sing ora duwé sipat sing biyasa saka primata liyané (kaya loris), duwé karakteristik orbit mata sing mbédakaké saka order taksonomi liyané. Karakter primata antarané pandangan sing duwé sipat stereoskopik (binocular vission), postur awak tegak.

Klasifikasi primata[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki pratélan warna-warna famili primata: