Lemur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lemur kanti buntut belang mubeng

Lemur, kang asalé saka basa Latin lemures, ya iku kéwan saka ordo primata kang urip lan manggon Madagaskar, Afrika.[1] Arti saka tembung lemures iki ya iku makhluk utawa arwah ing wayang wengi utawa memedi.[1] Hal iki mungkin amerga bentuk mata saka kéwan iki isa mantulaké cahaya ing wayah wengi ln dibarengi karo jeritané kang banter.[2]

Penyebaran lan habitat[besut | besut sumber]

Kabèh lemur amung ditemokaké ing Madagaskar, salah sijiné pulo ing bagiyan wétan Afrika.[3] Senajan ana salah sijiné pulo, lemur urip ing pira-pira habitat.[2] Pira-pira urip ing alas tropis, sawentara kang liya urip ing ara-ara kang garing.[4] Ana 6 jinis lemur kang kasebar ing Madagaskar, ya iku L.macoco kang disebut lemur ireng kanti habitat ing sebelah kulon Madagaskar; L.Fulvus ya iku lemur coklat kang urip ing pulo Comoros; L.mongoz ing kulon Madagaskar; L.rubiventer ing sebelah wetan lan tengah pulo; L.coronatus ing sebelah lor; sarta L.catta kang buntute belang lan uring ing bagiyan kidul pulo Madagaskar.[5]

Morfologi[besut | besut sumber]

dawa ndas dan awak lemur ya iku antara 28 nganti 56 sentimeter, wondene dawa buntut lemur antarane 28 nganti 65 sentimeter.[6] Lemur nduwèni buntut kang dawa lan belang, kanti belang ireng-putih kang selang-seling.[3] awak werna abang-cokelat kanti tambahan klawu ing rambute karo bagiyan ngisor awak werna putih, uga tangan lan sikile uga ana rambut kang wernane putih.[3] Bagiyan rai lemur iki werna putih kanti bercak coklat ireng ing sekitar mata, mata warnane coklat, lan bagiyan cangkeme warnane ireng.[3] Kuping lemur nduwèni rambut warnane putih, bersudut lan meh padha karo kuping kucing.[7] Lemur lanang lan wedok cenderung ukurane padha kanti bobot sekitar 2 nganti 4,5 kg lan gumantung saka jinis spesiese.[6]

Jinise Lemur[besut | besut sumber]

Aye-aye[besut | besut sumber]

Aye-aye arupa kewan paling aneh ing ndonya. Lemur kang mentu ing wayah wengi lan kang kerep ndewe iki katon kaya arupa campuran saka pira-pira variasi binatang. Aye-aye meh padha kucing kang kang gadhe ananging nduwèni rai kang meh padha ferret utawa weasel (sejinis musang), kuping meh padha lower kang iso muter kanti bebas, untu kang thukul sacara konstan meh padha untu kewan pengerat, sepasang mata ijo kang tajem, lan sepasang tangan ireng kanti balung driji tengah kang nonjol ngelingake marang pang garing. Aye-aye nggunakae driji kasebut kanggo njupuk larva serangga kang mumupet ing njero kulit wit, wiji-wijian, lan buah-buahan. sianambi menek pang wit, aye-aye nuthuk-nuthuk permukaan kulit wit lan ngrungokake suwara rongga ing jero kayu. Nalika krungu anane panganan ing ngisor kulit kayu, aye-aye bakal nggerogoti kayu kanggo kanggo njupuk panganane.

Verreaux's Sifaka[besut | besut sumber]

Verreaux's Sifaka urip ing alas garing Madagaskar kulonn lan lor kanti mangan gegodhong, buah-buahan, lan kembang-kembagan. Sifaka nduwèni jeneng sebutan, ananging sebutan kang paling terkenal ya iku ”lemur tari” amerga gerakan deweke nalika mlaku ing lemah.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Situs Kumpulan Remaja Pecinta alam.
  2. ^ a b Situs Mongbay Indonésia
  3. ^ a b c d Situs Macnature : Lemur ekor cincin
  4. ^ (en)Anderson, Norman D; Walter R. Brown (1984). Lemurs. New York: Dodd, Mead. p. 56. ISBN 0396084540.  Cite uses deprecated parameter |coauthors= (help)
  5. ^ (en)Peter, J.J; A. Petter Roseaux (1979). Classification of the Prosimians. London: Academic Press. pp. 1–44.  Cite uses deprecated parameter |coauthors= (help)
  6. ^ a b Situs Animals Jrank: Lemurs
  7. ^ situs Mongbay Indonésia: Wild Life Lemurers

Pranala luar[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lemur&oldid=1056187"