Diprotodontia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Diprotodontia[1]
Kalamangsa: 28–0 Ma
Oligosen Akhir-Saiki
Macropus agilis - 02.jpg
Diprotodon, Walabi Agile (Macropus agilis)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Infraklas: Marsupialia
Ordho: Diprotodontia
Owen, 1866
Subordo
Vombatiformes
Phalangeriformes
Macropodiformes

Diprotodontia (pocapan jroning Basa Inggris /daɪ.proʊ.toʊ.dɑːn.ʃiːə/; Yunani, tegesé "loro untu ngarep") iku ordo gedhé saka watara 120 mamalia marsupialia sing nyakup kangguru, walabi, posum, koala, wombat, lan sapanunggalané. Diprotodon sing wis cures nyakup Diprotodon saukuran warak, lan Thylacoleo, sing dikenal kanthi sebutan "singa marsupial".

Karakteristik[besut | besut sumber]

Diprotodon sing isih urip amèh kabèh herbivora, semono uga akèh-akèhé sing wis cures. Mung sethithik diprotodon sing insektivora lan omnivora, nanging bab iki katoné wis ngalami paningkatan akibat anané adhaptasi cara urip para herbivora wektu iki. Thylacoleonida ("Singa Marsupial") sing wis cures arupa siji-sijiné golongan sing diweruhi nuduhaké cara urip minangka karnivora.

Cathetan fosil[besut | besut sumber]

Fosil Diprotodontia paling wiwitan sing diweruhi asal saka Oligosen Akhir (23,03 jtl-28,4 jtl), lan spésies sing kaidentifikasi paling wiwitan ya iku Hypsiprymnodon bartholomaii saka Miosen Awal.[2]

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Nganti saiki, mung ana loro subordo sajeroning Diprotodontia: Vombatiformes sing nyakup wombat lan koala lan Phalangerida sing dumadi saka kabèh famili liyané. Kirsch mérang famili dadi telung subordo. Minangka tambahan, kaenem famili Phalangeriformes dipérang dadi rong superfamili.

Ordo DIPROTODONTIA

† tegesé famili, génus utawa spésies sing wis cures.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Groves, C. (2005-11-16). Wilson, D. E., and Reeder, D. M. (eds), ed. Mammal Species of the World (ed. cithakan ka-3). Johns Hopkins University Press. kk. 43–70. ISBN 0-801-88221-4.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  2. ^ The Paleobiology Database
  • The Taxonomicon
  • Mikko Haaramo
  • [1] Implications of a new spésies of the Oligo-Miocene kangaroo (Marsupialia: Macropodoidea) Nambaroo, from the Riversleigh World Heritage Area, Queensland, Australia