Kidang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kidang utawa muncak
Shammy2.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Artiodactyla
Subordho: Ruminantia
Famili: Cervidae
Subfamili: Muntiacinae
Génus: Muntiacus
Rafinesque, 1815

Kidang (Basa Indonesia: kijang), utawa muncak iku kéwan sajinis menjangan sing kagabung sajeroning génus Muntiacus. Kidang asal saka Donya lawas lan dianggep jinis menjangan tuwa dhéwé, wis ana wiwit 15-35 yuta taun kapungkur, kanthi sisa-sisa saka mangsa Miosen tinemu ing Prancis lan Jerman.

Ing mangsa saiki, muncak mung bisa tinemu ing Asia Kidul lan Asia Kidul-wétan, wiwit saka India, Srilangka, Indocina, nganti kapuloan Nusantara. Sawetara jinis diintroduksi ing Inggris lan saiki akèh tinemu ing kana.

Kidang ora ngenal mangsa utawa usum kawin lan bisa kawin kapan waé, nanging perilaku mangsa kawin muncul yèn kidang digawa menyang laladan kanthi iklim sedheng. Kidang lanang duwé sungu cendhak sing bisa tuwuh yèn tugel.

Kéwan iki saiki narik kawigatèn panelitèn evolusi molekular amarga duwé variasi cacah kromosom sing dramatis lan tinemu sawetara jinis anyar (mliginé ing Indocina).

Jinis-jinisé:

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]