Taman Nasional Kutai

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kutai National Park
IUCN kategori II (taman nasional)
Kutai Orangutan 2008.jpg
Masalah Lua ing Modhul:Location_map larik 464: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Borneo Locator Topography.png" nor "Template:Location map Borneo Locator Topography.png" exists.
Pernah East Kalimantan, Indonésia
Kutha cedhak dhéwé Samarinda
Koordhinat 0°12′S 117°10′E / 0.20°S 117.17°E / -0.20; 117.17Koordhinat: 0°12′S 117°10′E / 0.20°S 117.17°E / -0.20; 117.17
Laladan 1,986 km²
Dikukuhaké 1982
Bebadan pamaréntahan Ministry of Forestry

Taman Nasional Kutai iku taman nasional kang ana ing Kalimantan, pase ing kabupatèn Kutai lan Bontang.[1] Ambane taman nasional iki kira-kira 198.629 ha.[2]

Taman Nasional Kutai duwé wujud vegetasi kang awujud alas pasisir/mangrove, alas rawa banyu tawar, alas kerangas, alas ulin/meranti/kapur lan alas Dipterocarpaceae. Taman nasional iki dadi alas ulin kang paling amba ing Indonésia.[1]

Flora Fauna[besut | besut sumber]

Ana warna-warna tanduran ing taman nasional iki, kaya ta bakau (Rhizophora sp.), tancang (Bruguiera sp.), cemara segara (Casuarina equisetifolia), simpur (Dillenia sp.), meranti (Shorea sp.), bawanang (Octomeles sumatrana), kapur (Dryobalanops sp.), ulin (Eusideroxylon zwageri), ana telung warna raflesia lan warna-warna anggrek.[1]

Ing taman nasional iki uga ana akèh kéwan, kaya ta orangutan (Pongo satyrus), owa kalimantan (Hylobates muelleri), bekantan (Nasalis larvatus), kethèk buntut dawa (Macaca fascicularis fascicularis), beruk (M. nemestrina nemestrina), lan kukang (Nyticebus coucang borneanus). Kelompok kéwan iki bisa tinemu ing Lempongan Kaba, Prevab-Mentoko lan Sangkimah. Banjur ing kelompok ungulata ana banthèng (Bos javanicus lowi), rusa sambar (Cervus unicolor brookei), kidang (Muntiacus muntjak pleiharicus), lan kancil (Tragulus javanicus klossi). Kelompok kéwan iki bisa tinemu ing Taman Nasional Kutai. Saliyané iku uga ana kelompok carnivora, kaya ta beruang madu (Helarctos malayanus euryspilus) bangau tong-tong (Leptoptilos javanicus), garudha segara weteng putih (Haliaeetus leucogaster), pergam raja/hijau (Ducula aenea), pitik alas (Gallus sp.), beo/tiong emas (Gracula religiosa), lan pecuk ula asia (Anhinga melanogaster melanogaster).[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d www.dephut.go.id(diundhuh tanggal 6 Agustus 2011)
  2. ^ www.wisatakaltim.com(diundhuh tanggal 6 Agustus 2011)