Cemara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Cemara (Casuarina sp) teng Jawa biasane numbuh atawa di upaya aken teng kalih wawasan[1]. Teng alas manfa'ate nganggé wiwitan dilestari aken lan teng kebon atawa plataran griya kanggé wiwitan paésan. Kendalané wonten 70-an macem cemara, nanging sing paling kawentar teng Jawa salah sawijiné: cemara ilir, cemara potlot, cemara Norfolk, cemara angin, cemara buya, cemara urang, cemara lilin/pecut, cemara embun, cemara segara, cemarra rentheslan cemara Chinese golden tree.


Biasané teng jaman modern wit cemara nambah angsal perhatian saking masyarakat , nanging sing bengen manfa'ate cemara Jawa tradisional teksih diwatesi. Biasané mung kayuné mawon mawon sing anggo bahan wangunan umah lan kerajinan.

Selewihe maning waktu jaman Blanda, Pas cemana iku di tandur kanggo alas ning gunung, kiyen pada bae karo gunaé pinus, sing getahe kanggo bahan lenga cet. Tapi pemerintah biasané cemara lan pinus iku ngnno tanduran paésan ning kota, bisa dadi ana beda antara wong pedesaan lan wong kota. Resiko batin karo cemara bisa sejen karo wit sejené sing bareng urip sedina dina.

Aran-aran tempat[besut | besut sumber]

Contohé desa ning Jawa wetan lan jawa Tengah sing nganggo aran cemara wonten sekawan, yaiku:

  1. Desa Cemara, Kecamatan Suboh ning Kabupaten Situbondo
  2. Desa Cemarakandang, Kecamatan Kedungkandang, ning Kabupaten Malang
  3. Desa Gunungcemara, Kecamatan Karanganyar, ning Kabupaten Kebumen
  4. Desa Cemara, Kecamatan Wonoboyo, ning Kabupaten Temanggung

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.