Taman Nasional Taka Bone Rate

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Taka Bone Rate National Park
IUCN kategori II (taman nasional)
Masalah Lua ing Modul:Location_map larik 442: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Indonésia location map.svg" nor "Template:Location map Indonésia location map.svg" exists.
Pernah Sulawesi, Indonésia
Kutha cedhak dhéwé Makassar
Laladan 5,307 km²
Dikukuhaké 1992
Bebadan pamaréntahan Kamentrian Kehutanan

Taman Nasional Laut Taka Bone Rate iku Taman Nasional kang ana ing Kacamatan Passi Masunggu lan Kacamatan Passi Maranu, Kabupatèn Selayar, Provinsi Sulawesi Kidul. Papan iki diresmikake dadi Taman Nasional adhedhasar Dudutan Menteri Kehutanan No. 280/Kpts-II/1992 tanggal 26 Pebruari 1992. Ambane kurang luwih 530.765 hektar.[1]

Topografi taman nasional iki rada aneh, ing taman nasional iki ana pulo-pulo kang dumadi saka terumbu karang kang amba. Ing antarané pulo-pulo iku ana selat kang sempit kang jero. Ing sadhuwure pulo mau ana kola-kolam cilik kang jero lan ing jerone ana terumbu karange. Nalika kahanan banyu laut surut, pulo-pulo iku mau bakal ketok kanthi cetho.[2]

Flora lan Fauna[besut | besut sumber]

Tanduran kang ana ing taman nasional iki kaya ta [2]:

  1. klapa (Cocos nucifera)
  2. pandhan segara (Pandanus sp.)
  3. cemara segara (Casuarina equisetifolia)
  4. ketapang (Terminalia catappa)

Taman nasional iki akèh banget terumbu karangé, ana 261 wernane terumbu karang, ing antarané kalebu[2]:

  1. Pocillopora eydouxi
  2. Montipora danae
  3. Acropora palifera
  4. Porites cylindrica
  5. Pavona clavus
  6. Fungia concinna

Ing antara terumbu karang mau akèh kang mbentuk terumbu karang atol (barrier reef) lan terumbu pinggir (fringing reef)[2].

Kurang luwih ana 295 iwak karang lan iwak kanggo dipangan kang regane lumayan, kaya ta kerapu (Epinephelus spp.), cakalang (Katsuwonus spp.), napoleon wrasse (Cheilinus undulatus), lan baronang (Siganus sp.)[2].

Ana 244 warna moluska ingantarane

  1. lola (Trochus niloticus)
  2. kerang ndhas wedhus (Cassis cornuta)
  3. triton (Charonia tritonis)
  4. batulaga (Turbo spp.)
  5. kima sisik (Tridacna squamosa)
  6. kerang mutiara (Pinctada spp.)
  7. nautilus (Nautilus pompillius)

Werna-warna penyu kaya ta penyu sisik (Eretmochelys imbricata), penyu ijo (Chelonia mydas), lan penyu lekang (Dermochelys coriacea).

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ www.pendakierror.com (diundhuh tanggal 27 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e www.dephut.go.id (diundhuh tanggal 27 Agustus 2011)