Banthèng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Banthèng
Bos javanicus.jpg
Banthèng wadon ing Disney's Animal Kingdom
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Artiodactyla
Famili: Bovidae
Subfamili: Bovinae
Génus: Bos
Spésies: B. javanicus
Jeneng binomial
Bos javanicus
d'Alton, 1823

Banthèng (Bos javanicus) inggih punika spesies sapi alas ingkang wonten ing Asia Kidul Wétan.[1] Banthèng kalebet kéwan sampun dipundhomestikasi ingkang panyebaranipun ing wewengkon Asia Kidul Wétan, ingkang cacahipun kinten-kinten wonten 1,5 juta banthèng, saged dipunnamini sapi Bali.[1] Banthèng saged dipunmupangatake minangka kéwan kerja, lan saged dipunmupangatakedagingipun.[1]

Panyebaranipun lan subspesiesipun[besut | besut sumber]

Panyebaran lan subspesies banteng saged kaperang:[2]

Banthèng saged nggadhahi inggil ngantos 1,6 meter ing sisih gegeripun lan panjang awakipun ngantos 2,3 meter.[2] Abotipun Banthèng jaler 680 – 810 kg, jaler ingkang ageng sanget saged ngantos satunggal ton.[2] Ingkang estri boten patia abot tinimbang jaleripun.[2] Banthèng nggadhahi warni pethak ing sikil, punuk pethak, sarta warni pethak ing sisih mata lan moncongipun.[2] Banthèng jaler nggadhahi kulit awarna biru-cemeng utawi soklat peteng.[2] Sungu nglengkung manginggil, lan punuk ing gegeripun wonten punukipun.[2] Ananging ing estri nggadhahi warni soklat radi abrit lan sungu ingkang cendhak lan boten nggadhahi punuk.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Endangered cattle (Banthèng) find pastures new, 5th August 2005, New Scientist (dipunundhuh tanggal 10 Juli 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k Timmins, R.J., Duckworth, J.W., Hedges, S., Steinmetz, R. & Pattanavibool, A. 2008. (2008). Bos javanicus.

Pranala njawi[besut | besut sumber]