Transmigrasi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Transmigrasi[1] ya iku terapan saka pola alihan para warga saka siji panggon menyang panggon sing liyané. Model saka transmigrasi dhéwé ngrupa-rupa, anyak saka transmigrasi saka daerah kang tetel banget para warga menyang daerah sing arang para wargane utawa alihan para warga saka jero menyang njaba. saka jero metu ana ing kadadéan iki ya iku saka nagara sing tingkat kesejahteraane luwih cendhek menyang nagara karo tingkat kesejahteraan sing luwih becik. lan nagara Indonesia ngrupakne bangsa sing nduwé tali bangete karo program transmigrasi iki becik saka model pisan utawa kapindho. manut penelusuran sajarah dhéwé, rakyat Indonesia wis nglakoke transmigrasi ket jaman dhikik pas kolonial Walanda karo bala tentarane anyak mengeksploitasi SDM lan SDA bangsa Indonesia. Bisa dadi yèn dirunut sumber lan cerito sajarah sing luwih tuwa, wong-wong purba Indonesia (Homo sapiens) uga wis luwih-luwih dhisik nglakoke alihan mbasi karo cara sing isih konvensional. Sabanjure pola transmigrasi wong-wong sing menengi daratan Indonesia ngalami owah-owahan pangarah lan tujuan bisa dadi pola sebaran wilayahe pisana. lan ana ing masa sing luwih kontemporer yakni jaman orde anyar, transmigrasi tetep terus kadadéan ning uga nduwéni sasaran lan tujuan sing béda.

Pranala buku[besut | besut sumber]

Wirosuhardjo, Kartomo (1988). Dasar-dhasar Dhémografi. Jakarta: Lembaga Dhémografi Fakultas Ékonomi UI. 

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]