Pong Tiku

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pong Tiku
Pong tiku.jpg
Lair 1846
Rantepao, Sulawesi
Pati Juli 10, 1907 (yuswa 60–61)
Tondon, Tana Toraja, Dutch East Indies
Jalaran pati Shot
Tondon, Tana Toraja
Pakaryan Pajuang
Taun aktif 1880–1907

Pong Tiku (Toraja, 1846 - Rantepao, Tana Toraja, 10 Juli 1907) ya iku Pahlawan Nasional Indonésia kang lair ana ing Toraja, Sulawesi Kidul. Pong Tiku uga misuwur déning sesebatan Nene Baso ya iku pahlawan nasional kang jejuang ngelawan panjajahan kolonialisme Walanda ing Toraja.

Tentara Walanda kapisanan teka ing tlatah Toraja ing taun 1906. Ing peperangan ngelawan Walanda panjenengané lan kanca-kanca ngelawan kanthi heroik, Walanda banjur menang melalui diapusi kang pungkasan minangka eksekusi Pong Tiku ing pinggir kali Sa'dan, Rantepao ing taun 1907. PAHLAWAN PONGTIKU

1850:Pongtiku lair ing Rindingallo

1906 Maret:Walanda nguwasani Rantepao, lan Walanda ngirim ultimatum supaya pongtiku nyerah, Pongtiku mbales, tinimbang dijajah mending mati utawa ora nyerah mending perang

1906 April:Peperangan ing Tondon Pangala'

1906 Djuni:Pertempuran ing Benteng Lali' Londong

1906 Djuni:Panyuwunan Walanda tumuju rundingan ditolak

1906 Djuli:Pertempuran ing Bentheng-Bentheng Buntu Asu Ka'do lan Tondok

1906 Agustus:Pertempuran ing Benteng Rindingallo

1906 Oktober:Pertempuran sanjata

1906 November:Walanda migunakaké siasat licik ya iku ngerampas kabèh senjata wadyabala Pongtiku

1907 Djanuari:Pongtiku bebarengan wadyabala gabung déning wadyabala Bombing ing Alla

1907 Maret:Bentheng Alla bisa dikuasai Walanda, Pongtiku banjur bali ing Pangala'

1907 Djuni 30:Pongtiku ketangkap lan ditahan ing Rantepao

1907 Djuli 10:Pongtiku ditembak mati ing papan panggonan pinggir kali Sa'dan