Tjilik Riwut

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tjilik Riwut
Tjilik Riwut.jpg
Gubernur Kalimantan Tengah 2
Lungguh
30 Juni 1958 – Fèbruari 1967
Kadhisiki R.T.A. Milono
Kagantèni Reinout Sylvanus
Rerincèn priangga
Agama Katolik[1]

Tjilik Riwut (lair ing Kasongan, Katingan, Kalimantan Tengah, 2 Fèbruari 1918 – kapundhut ing Banjarmasin, Kalimantan Kidul, 17 Agustus 1987 nalika yuswa 69 taun) iku Pahlawan Nasional Indoésia lan uga Gubernur Kalimantan Tengah.[2] Dhèwèké kapundhut amarga lelara hepatitis utawa liver nalika umur 69 taun, disarekake ing makam Pahlawan Sanaman Lampang, Palangka Raya Kalimantan Tengah.[2]

Tjilik Riwut asring nyebut awake kaya déné "orang hutan" amarga lair lan gedhé ing Kalimantan, kang nalika semono alase isih kebak.[3] Dhèwèké uga dai pecinta alam, iku katon nalika dhèwèké nalika isih cilik tau mubeng pulo Kalimantan kanthi cara mlaku, numpak rakit, lan prau.[3]

Tjilik Riwut iku salah sisji anak Dhayak kang dadi KNIP. Anggoné dhèwèké berjuang ora mung bates merjuangake sukune, nanging merjuangake bangsa Indonésia.[3] Dhèwèké kanugrahan gelar Pahlawan Nasional Indonésia nalika taun 1998.[3]

Bubar sekolah ing Jawa, Tjilik Riwut banjur diterjunake menyang Kalimantan minangka pelaksana misi Pamrentahan Républik Indonésia.[2] Anggoné nglakoni misi iku dhèwèké diterjunake bareng karo Harry Aryadi Sumantri, Iskandar, Sersan Mayor Kosasih, F. M. Suyoto, Bahrie, J. Bitak, C. Williem, Imanuel, Mika Amirudin, Ali Akbar, M. Dahlan, J. H. Darius, dan Marawi.[2]

Rombongan iki duwé tugas ndadèkaké siji ssuwara warga dhayak kanggo mèlu berjuang ing kamardhikan.[2] Rombongan iku mlebu-mlebu ing pedhalaman kanggo nglakoni tugas saka pamaréntahan ing wektu iku.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]


me:Tjilik Riwut