Agus Salim

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Présidhèn Sukarno kaliyan Agus Salim wonten tahanan Walanda, 1949.
Agus Salim
Menteri Luar Negeri Republik Indonesia 3
Lungguh
3 Juli 1947 – 20 Dhésèmber 1949
Présidhèn Soekarno
Kadhisiki Sutan Syahrir
Kagantèni Mohammad Roem
Rerincèn priangga
Lair (1884-10-08)Oktober 8, 1884
Nèderlan Koto Gadang, Agam, Sumatra Kulon, Hindhia-Nèderlan
Pati Novèmber 4, 1954(1954-11-04) (umur 70)
Indonésia Jakarta, Indonésia
Bangsa Indonésia
Propési Jurnalis, Diplomat
Agama Islam

Agus Salim utawi Haji Agus Salim (kanthi nama lair Mashudul Haq (ateges "pembéla kebenaran"); lair ing Koto Gadang, Agam, Sumatra Kulon, Hindhia-Nèderlan, 8 Oktober 1884 – pati ing Jakarta, Indonésia, 4 Novèmber 1954 ing yuswa 70 taun) inggih punika salah satunggal péjuang kemerdékaan Indonésia.[1] Agus Salim lair saking pasangan Angku Sutan Mohammad Salim kaliyan Siti Zainab.[2] Bapakipun inggih punika kapala jaksa wonten ing Pengadilan Tinggi Riau.[3] Pendidikan dasaripun dipuntempuh wonten ing Europeesche Lagere School (ELS), sekolah mirunggan kanggé laré-laré éropa.[2] Saksampunipun lulus saking ELS Agus Salim nglajengaken sekolah dateng Hoogere Burgerschool (HBS) wonten ing Batavia.[2] Nalika lulus Agus Salim saged dados lulusan ingkang paling saé ing HBS se-Hindia Walanda.[4] Saksampunipun lulus saking HBS Salim lajeng makarya dados penerjemah lan mbiyantu notaris wonten ing satunggaling kongsi pertambangan ing Indragiri.[1] Nalika taun 1906, Salim tindak menyang Jeddah, Arab Saudi kanggé makarya wonten ing Konsulat Walanda.[4] Wiwit taun 1915 Agus Salim lajeng dados rédaktur 2 wonten ing Harian Neratja.[2] Boten dangu, Agus Salim lajeng dipunangkat dados Ketua Rédaksi.[3] Agus Salim lajeng palakrama kaliyan Zaénatun Nahar lan dipunkaruniai 8 lare.[3] Kegiatanipun wonten babagan jurnalistik ndadosaken Agus Salim dados Pemimpin Harian Hindia Baroé wonten ing Jakarta.[4] Selajengipun Agus Salim ngadegaken Surat kabar Fadjar Asia.[4] Selanjengipun Agus Salim dados Redaktur wonten Harian Moéstika ing Yogyakarta lan mbikak kantor Advies en Informatie Bureau Penerangan Oemoem (AIPO).[5] Sesarengan kaliyan punika lajeng Agus Salim mlebet wonten ing donya donya pulitik minangka pandheganipun Sarekat Islam.[4]

Karyanipun Agus Salim[besut | besut sumber]

Karya-karya ingkang sampun dipundamel déning Agus Salim inggih punika

  1. Riwayat Kedatangan Islam di Indonésia.[6]
  2. Dari Hal Ilmu Quran.[6]
  3. Muhammad voor en na de Hijrah.[6]
  4. Gods Laatste Boodschap.[6]
  5. Jejak Langkah Haji Agus Salim (Kumpulan karyanipun Agus Salim ingkang dipunkompilasi kolèganipun, Oktober 1954).[6]
  6. Menjinakkan Perempuan Garang (terjemahan saking The Taming of the Shrew karyaipun Shakespeare)[6]
  7. Cerita Mowgli Anak Didikan Rimba (terjemahan saking The Jungle Book karyanipun Rudyard Kipling)[6]
  8. Sajarah Dunia (karyanipun E. Molt)[6]

Karir Pulitik[besut | besut sumber]

Wonten ing taun 1915, Salim gabung kaliyan Sarèkat Islam (SI), lan dados pemimpin kalih ing di SI sasampunipun H.O.S. Tjokroaminoto.[4] Peranipun Agus Salim nalika perjuangan kemerdèkaan RI kados ta:

Cathetan suku[besut | besut sumber]