Agus Salim

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Présidhèn Sukarno kaliyan Agus Salim wonten tahanan Walanda, 1949.
Agus Salim
Mantri Luar Negeri Republik Indonesia 3
Linggih
3 Juli 1947 – 20 Dhésèmber 1949
Présidhèn Soekarno
Kang sadurungé Sutan Syahrir
Kang sawisé Mohammad Roem
Rerincèn dhiri
Lair (1884-10-08)Oktober 8, 1884
Nèderlan Koto Gadang, Agam, Sumatra Kulon, Hindhia-Nèderlan
Pati Novèmber 4, 1954(1954-11-04) (umur 70)
Indonésia Jakarta, Indonésia
Bangsa Indonésia
Sisihan Zainatun Nahar
Alur Emil Salim (Keponakan)
Anak Violet Hanisah
Theodora Atia
Maria Zenibiyang
Yusuf Taufik
Profési Jurnalis, Diplomat
Agama Islam

Agus Salim utawi Haji Agus Salim (kanthi asma lair Mashudul Haq (ateges "pembéla kebenaran"); lair ing Koto Gadang, Agam, Sumatra Kulon, Hindhia-Nèderlan, 8 Oktober 1884 – pati ing Jakarta, Indonésia, 4 Novèmber 1954 ing umur 70 taun) inggih punika salah satunggalipun pejuang kamardikan Indonésia.[1] Agus Salim miyos saking pasangan Angku Sutan Mohammad Salim kaliyan Siti Zainab.[2] Ramanipun inggih punika kepala jaksa wonten ing Pengadhilan Tinggi Riau.[3] Pendhidhikan dhasaripun dipunlampahi wonten ing Europeesche Lagere School (ELS), sekolah mirunggan kanggé laré-laré Éropa.[2] Sasampunipun lulus saking ELS, Agus Salim nglajengaken sekolah wonten Hoogere Burgerschool (HBS) ing Batavia.[2] Wonten sekolah ngriku, Agus Salim pikantuk gelar lulusan ingkang paling saé ing HBS se-Hindiya Walanda.[4] Sasampunipun lulus saking HBS, Agus Salim lajeng nyambut damel dados penerjemah tuwin ambiyantu notaris wonten ing satunggaling kongsi pertambangan ing Indragiri.[1] Nalika taun 1906, Agus Salim tindak dhateng Jeddah, Arab Saudi kanggé makarya wonten ing Konsulat Walanda.[4] Wiwit taun 1915, Agus Salim lajeng dados redhaktur 2 wonten ing Harian Neratja.[2] Boten dangu, Agus Salim lajeng anjawat dados ketua redhaksi.[3] Agus Salim lajeng palakrama kaliyan Zaénatun Nahar lajeng dipunkaruniani wolung lare.[3] Pandamelanipun wonten babagan jurnalistik andadosaken Agus Salim anyepeng Pemimpin Harian Hindia Baroé wonten ing Jakarta.[4] Salajengipun Agus Salim ngadegaken Surat kabar Fadjar Asia.[4] Agus Salim dados redhaktur wonten Harian Moéstika ing Yogyakarta saha mbikak kantor Advies en Informatie Bureau Penerangan Oemoem (AIPO).[5] Sesarengan kaliyan punika, Agus Salim mlebet wonten ing donya pulitik minangka pandhéganipun Sarékat Islam.[4]

Karyanipun Agus Salim[besut | besut sumber]

Karya-karya ingkang sampun dipundamel déning Agus Salim inggih punika

  1. Riwayat Kedatangan Islam di Indonésia.[6]
  2. Dari Hal Ilmu Quran.[6]
  3. Muhammad voor en na de Ijrah.[6]
  4. Gods Laatste Boodschap.[6]
  5. Jejak Langkah Haji Agus Salim (Kumpulan karyanipun Agus Salim ingkang dipunkompilasi kolèganipun, Oktober 1954).[6]
  6. Menjinakkan Perempuan Garang (pertalan saking The Taming of the Shrew karyaipun Shakespeare)[6]
  7. Cerita Mowgli Anak Didikan Rimba (pertalan saking The Jungle Book karyanipun Rudyard Kipling)[6]
  8. Sajarah Dunia (karyanipun E. Molt)[6]

Karir Pulitik[besut | besut sumber]

Wonten ing taun 1915, Agus Salim mlebet wonten Sarèkat Islam (SI) dene anjawat pemimpin kaping kalih, sasampunipun H.O.S. Tjokroaminoto.[4] Lelampahanipun Agus Salim kanthi ngupadosaken perjuwangan kamardikan RI kados ta:

Cathetan suku[besut | besut sumber]