Agus Salim

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Présidhèn Sukarno kaliyan Agus Salim wonten tahanan Walanda, 1949.
Agus Salim
Menteri Luar Negeri Republik Indonesia 3
Lungguh
3 Juli 1947 – 20 Dhésèmber 1949
Présidhèn Soekarno
Kadhisiki Sutan Syahrir
Kagantèni Mohammad Roem
Rerincèn priangga
Lair (1884-10-08)Oktober 8, 1884
Nèderlan Koto Gadang, Agam, Sumatra Kulon, Hindhia-Nèderlan
Pati Novèmber 4, 1954(1954-11-04) (umur 70)
Indonésia Jakarta, Indonésia
Bangsa Indonésia
Sisihan Zainatun Nahar
Alur Emil Salim (Keponakan)
Anak Violet Hanisah
Theodora Atia
Maria Zenibiyang
Yusuf Taufik
Propési Jurnalis, Diplomat
Agama Islam

Agus Salim utawi Haji Agus Salim (kanthi nama lair Mashudul Haq (ateges "pembéla kebenaran"); lair ing Koto Gadang, Agam, Sumatra Kulon, Hindhia-Nèderlan, 8 Oktober 1884 – pati ing Jakarta, Indonésia, 4 Novèmber 1954 ing yuswa 70 taun) inggih punika salah satunggal péjuang kemerdékaan Indonésia.[1] Agus Salim lair saking pasangan Angku Sutan Mohammad Salim kaliyan Siti Zainab.[2] Bapakipun inggih punika kapala jaksa wonten ing Pengadilan Tinggi Riau.[3] Pendidikan dasaripun dipuntempuh wonten ing Europeesche Lagere School (ELS), sekolah mirunggan kanggé laré-laré éropa.[2] Saksampunipun lulus saking ELS Agus Salim nglajengaken sekolah dateng Hoogere Burgerschool (HBS) wonten ing Batavia.[2] Nalika lulus Agus Salim saged dados lulusan ingkang paling saé ing HBS se-Hindia Walanda.[4] Saksampunipun lulus saking HBS Salim lajeng makarya dados penerjemah lan mbiyantu notaris wonten ing satunggaling kongsi pertambangan ing Indragiri.[1] Nalika taun 1906, Salim tindak menyang Jeddah, Arab Saudi kanggé makarya wonten ing Konsulat Walanda.[4] Wiwit taun 1915 Agus Salim lajeng dados rédaktur 2 wonten ing Harian Neratja.[2] Boten dangu, Agus Salim lajeng dipunangkat dados Ketua Rédaksi.[3] Agus Salim lajeng palakrama kaliyan Zaénatun Nahar lan dipunkaruniai 8 lare.[3] Kegiatanipun wonten babagan jurnalistik ndadosaken Agus Salim dados Pemimpin Harian Hindia Baroé wonten ing Jakarta.[4] Selajengipun Agus Salim ngadegaken Surat kabar Fadjar Asia.[4] Selanjengipun Agus Salim dados Redaktur wonten Harian Moéstika ing Yogyakarta lan mbikak kantor Advies en Informatie Bureau Penerangan Oemoem (AIPO).[5] Sesarengan kaliyan punika lajeng Agus Salim mlebet wonten ing donya donya pulitik minangka pandheganipun Sarekat Islam.[4]

Karyanipun Agus Salim[besut | besut sumber]

Karya-karya ingkang sampun dipundamel déning Agus Salim inggih punika

  1. Riwayat Kedatangan Islam di Indonésia.[6]
  2. Dari Hal Ilmu Quran.[6]
  3. Muhammad voor en na de Hijrah.[6]
  4. Gods Laatste Boodschap.[6]
  5. Jejak Langkah Haji Agus Salim (Kumpulan karyanipun Agus Salim ingkang dipunkompilasi kolèganipun, Oktober 1954).[6]
  6. Menjinakkan Perempuan Garang (pertalan saking The Taming of the Shrew karyaipun Shakespeare)[6]
  7. Cerita Mowgli Anak Didikan Rimba (pertalan saking The Jungle Book karyanipun Rudyard Kipling)[6]
  8. Sajarah Dunia (karyanipun E. Molt)[6]

Karir Pulitik[besut | besut sumber]

Wonten ing taun 1915, Salim gabung kaliyan Sarèkat Islam (SI), lan dados pemimpin kalih ing di SI sasampunipun H.O.S. Tjokroaminoto.[4] Peranipun Agus Salim nalika perjuangan kemerdèkaan RI kados ta:

Cathetan suku[besut | besut sumber]