Bagindo Aziz Chan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Bagindo Azizchan)
Bagindo Azizchan
Bagindo Azizchan.jpg
Wali kutha Padang 2
Lungguh
1946 – 1947
Kadhisiki Mr. Abubakar Jaar
Kagantèni Said Rasad
Rerincèn priangga
Lair (1910-09-30)Sèptèmber 30, 1910
Nèderlan Padang
Pati Juli 19, 1947(1947-07-19) (umur 36)
Indonésia Padang
Bangsa  Indonésia
Agama Islam

Bagindo Aziz Chan (lair ing Padang, 30 Sèptèmber 1910 – pati ing Padang, 19 Juli 1947 ing yuswa 36 taun) ya iku wali kutha Padang, sing dilantik tanggal 15 Agustus 1946 nggantèkaké Mr. Abubakar Jaar sing pindah tugas dadi residen ing Sumatra Lor.[1] Ing mangsa pamaréntahané, bala Sakuthu isih njajah kutha Padang minangka ngrampas bala Jepang.[2]

Panjenengané nolak kalah saka kakuwatan militèr Walanda sing ngadhek ing mburi bala Sakuthu lan terus nglakokaké perlawanan karo nerbitake ariwarta perjuangan sing jenengé Républik Indonésia Jaya. Panjenengané tilar donya ing tugase minangka kepala pamaréntah laladan tanggal 19 Juli 1947 ing sawijining perang nglawan Walanda ing yuswa 36 taun.[3] Miturut kasil visum (dilakokaké ing Rumah Sakit Tentara Dr. Reksodiwiryo Ganting sapunika) panjenengané tilar donya amarga kenèk barang sing kethul lan ana 3 bekas tembakan ing rainé sabanjuré panjenengané dikubur ing Taman Makam Pahlawan Bahagia Bukittinggi.

Bagindo Azizchan kanugrahan gelar Pahlawan Nasional Indonésia déningh présidhèn Susilo Bambang Yudhoyono nalika 9 November 2005 ing kaitané mengeti Hari Pahlawan 10 November 2005.

Pandhidhikan lan karier[besut | besut sumber]

Lair ing 30 September 1910, Bagindo Aziz Chan sekolah ing pendhidhikan HIS ing Padang, MULO ing Surabaya, lan AMS ing Batavia. Tamat saka AMS lan rong taun lungguh ing Rechtshoogeschool te Batavia (RHS), panjenengané uga mbukakl praktik dadi pengacara lan aktif ing organisasi, ing antarané njabat dadi anggota pangurus Jong Islamieten Bond kang kapimpin Agus Salim.

Monumen Bagindo Azizchan kanthi latar mburi Museum Adityawarman

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Husein, Ahmad, (1992), Sajarah perjuangan kemerdekaan R.I. di Minangkabau/Riau 1945-1950, Volume 1, Badan Pemurnian Sajarah Indonésia-Minangkabau, ISBN 978-979-405-126-9
  2. ^ Kahin, A., (1999), Rebellion to integration: West Sumatra and the Indonésian polity, 1926-1998, Amsterdam University Press, ISBN 90-5356-395-4.
  3. ^ Sudarmanto, J. B., (2007), Jejak-jejak pahlawan: perekat kesatuan bangsa Indonésia, Grasindo, ISBN 978-979-759-716-0.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Jabatan pulitik
Sing mengku  sadurungé:
{{{before}}}
{{{title}}}
{{{years}}}
Diganti déning:
{{{after}}}

Cithakan:Pratélan wali kutha Padang