Kutha Surabaya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kutha Surabaya
Pusat Kutha Surabaya
Lambang Kota Surabaya.jpg
Lambang Kutha Surabaya
Motto: "---" (---)
Locator kota surabaya.png
Dina Dadi: 31 Mei 1293
Walikutha: Tri Rismaharini
Wakil Walikutha: -
Jembar
 - Total:

274,06 km²
Kecamatan
 - Cacahe:

31 Kecamatan
Pedhunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 3.5 yuta
+/- 9.486,23/km²
Suku Bangsa: wong Jawa, wong Madura, wong India, wong Arab
Agama: Kejawen, Islam, Protestan, Katolik, Hindu lan Buddha
Basa: Basa Jawa Dhialek Surabayaan lan Basa Indonesia
Kode Telpun: 031

Kutha Surabaya iku ibu kutha provinsi Jawa Wétan, Indonésia. Jembar wewengkon kutha iki ± 274,06 km². Kutha iki kalebu kutha gedhé urutan nomer loro sakwisé Jakarta, nanging yèn Jakarta dipérang miturut wilayah administasi yaiku Jakarta Pusat, Jakarta Lor, Jakarta Kidul, Jakarta Wétan, Jakarta Kulon lan Kapuloan Seribu, yèn Surabaya ora dipérang. Mulanè Surabaya banjur dadi kutha sing paling gedhé sak Indonésia. Surabaya uga dadi panggonan kumpul para sudagar kawasan sisih wétan Indonésia. Surabaya uga dadi papan miyose Présidhèn Indonesia kang sapisan, yaiku Sukarno

Sejarah Kutha Surabaya[sunting | sunting sumber]

Jeneng Surabaya wiwit ana nalika jaman kraton Majapahit. [1] Jeneng Surabaya kadapuk saka rong ukara yaiku Sura lan Baya.[1] Simbol iki sejatiné kanggo nggambaraké prastawa héroik sing naté kadadéyan ing Ujung Galuh, yaiku prastawa perang antarané tentara Radén Widjaja klawan tentara Tar Tar nalika surya kaping 31 Mei 1293.[1] Awit saka iku tanggal kasebut dadi tanggal lairé kutha Surabaya.[1] Purwakané Surabaya iku awujud padésan ing pinggir kali.jeneng – jeneng désa sing isih dienggo nganti tekan saiki kayata Kaliasin, Kaliwaron, Kalidami, Kétabangkali, Kalikepiting, Darmokali, lan sakpituruté minangka wujud kang bisa njlentrehaké menawa Surabaya iku papan kang sugih banyu lan kali.[1] Surabaya dadi jalur patémonan antarané wong ing alas Jawa klawan wong njaba, amarga Surabaya dumunung ing pinggir segara.[1] Taun 1612 Surabaya dadi pusat dagang.[1] Akéh prau kang labuh ing kali Kalimas tumuju plosok Surabaya.[1] Kutha Surabaya uga duwé gegayutan karo révolusi kamardikan Indonésia.[1] Wiwit jajahan Walanda uga Jepang, Arék Surabaya perang kanggo ngrebut kamardikan Indonésia.[1] . Prastawa mau kadadeyan nganti tekan tanggal 10 Novémber 1945, Arék Surabaya kasil nguwasani Hotél Oranye (saiki Hotél Majapahit) kang nalika iku dadi simbol kolonialisme.[1] Awit saka iku sepréné tanggal 10 Novémber dianakaké upacara kanggo mèngeti dina Pahlawan.[1] Ora mung iku, barang - barang tilas jajahan uga isih katon ing kutha Surabaya mawi bangunan - bangunan kuno.[1]

Geografis[sunting | sunting sumber]

Pangg0nan[sunting | sunting sumber]

07° 21' Lintang Kidul dan 112° 36' - 112° 54' Bujur Wetan

Dhuwur Kutha[sunting | sunting sumber]

3 - 6 mèter saka lumahing segara, kejaba ing sisih kidul ana gumuk tlatah Lidah & Gayungan sing dhuwurè 25-50 mèter saka banyu laut.

Wates Wilayah[sunting | sunting sumber]

Sisih Lor : Selat Madura
Sisih Wetan : Selat Madura
Sisih Kidul : Kabupaèn Sidaharja
Sisih Kulon : Kabupatèn Gresik

Jembar wewengkon[sunting | sunting sumber]

Jembar wewengkon kutha iki ana 33.306,30 Ha.[2] Kapérang dadi 31 kecamatan lan 160 désa utawa kelurahan.[2]

Pemerentahan[sunting | sunting sumber]

Kutha Surabaya ketata saka 31 kecamatan, --- kelurahan lan --- desa. Kecamatan-Kecamatan ing kutha Surabaya yaiku:

Surabaya Pusat

Surabaya Timur

Surabaya Utara

Surabaya Selatan

Surabaya Barat

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Perguruan tinggi negeri[sunting | sunting sumber]

Perguruan tinggi swasta[sunting | sunting sumber]

Ekonomi & Sosial[sunting | sunting sumber]

Kreteg Suramadu[sunting | sunting sumber]

[8]

Panganan Khas[sunting | sunting sumber]

[2]

Mangga Kapurih Ugi Mriksani[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m cendy.student.umm.ac.id(diunduh tanggal 7 juni 2011)
  2. ^ a b c www.surabaya.go.id/profilkota (diunduh tanggal 6 Juni 2011)
  3. ^ [1]"website UNAIR"
  4. ^ [2]"website ITS"
  5. ^ [3]"website UNESA"
  6. ^ [4]"website IAIN Sunan Ampel"
  7. ^ [5]"website Universitas Trunojoyo"
  8. ^ [6](diunduh tanggal 7 juli 2011)

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]


Kutha-kutha gedhé ing Indonésia
  Kutha Provinsi Populasi     Kutha Provinsi Populasi
1 Jakarta DKI Jakarta 9.607.787 Kutha Surabaya
Kutha Surabaya
7 Depok Jawa Kulon 1.738.570
2 Surabaya Jawa Wétan 2.765.487 8 Semarang Jawa Tengah 1.555.984
3 Bandung Jawa Kulon 2.394.873 9 Palembang Sumatra Kidul 1.455.284
4 Bekasi Jawa Kulon 2.334.871 10 Makassar Sulawesi Kidul 1.338.663
5 Medan Sumatra Lor 2.097.610 11 Tangerang Kidul Banten 1.290.322
6 Tangerang Banten 1.798.601 12 Bogor Jawa Kulon 950.334
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kutha_Surabaya&oldid=877524"