Kutha Surabaya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kutha Surabaya
Pusat Kutha Surabaya
Lambang Kota Surabaya.jpg
Lambang Kutha Surabaya
Motto: "" ()
Locator kota surabaya.png
Dina Dadi: 31 Mei 1293
Walikutha: Tri Rismaharini
Wakil Walikutha: -
Jembar
 - Total:

274,06 km²
Kacamatan
 - Cacahe:

31 Kacamatan
Padunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 3.5 yuta
+/- 9.486,23/km²
Suku Bangsa: wong Jawa, wong Madura, wong India, wong Arab
Agama: Kajawèn, Islam, Protestan, Katolik, Hindu lan Buddha
Basa: Basa Jawa Dhialek Surabayaan lan Basa Indonésia
Kode Telpun: 031

Kutha Surabaya iku kutha krajan Propinsi Jawa Wétan, Indonésia. Jembar wewengkon kutha iki ± 274,06 km². Kutha iki kalebu kutha gedhé urutan nomer loro sakwisé Jakarta, nanging yèn Jakarta dipérang miturut wewengkon administasi ya iku Jakarta Pusat, Jakarta Lor, Jakarta Kidul, Jakarta Wétan, Jakarta Kulon lan Kapuloan Seribu, yèn Surabaya ora dipérang. Mulanè Surabaya banjur dadi kutha sing paling gedhé sak Indonésia. Surabaya uga dadi panggonan kumpul para sudagar kawasan sisih wétan Indonésia. Surabaya uga dadi papan miyose Présidhèn Indonésia kang sapisan, ya iku Ir. Soekarno

Sejarah Kutha Surabaya[besut | besut sumber]

Jeneng Surabaya wiwit ana nalika jaman kraton Majapahit.[1] Jeneng Surabaya kadapuk saka rong ukara ya iku Sura lan Baya.[1] Simbol iki sejatiné kanggo nggambaraké prastawa héroik sing naté kadadéyan ing Ujung Galuh, ya iku prastawa perang antarané tentara Radén Widjaja klawan tentara Tar Tar nalika surya kaping 31 Mei 1293.[1] Awit saka iku tanggal kasebut dadi tanggal lairé kutha Surabaya.[1] Purwakané Surabaya iku awujud padésan ing pinggir kali.jeneng – jeneng désa sing isih dienggo nganti tekan saiki kayata Kaliasin, Kaliwaron, Kalidami, Kétabangkali, Kalikepiting, Darmokali, lan sakpituruté minangka wujud kang bisa njlentrehaké manawa Surabaya iku papan kang sugih banyu lan kali.[1] Surabaya dadi jalur patémonan antarané wong ing alas Jawa klawan wong njaba, amarga Surabaya dumunung ing pinggir segara.[1] Taun 1612 Surabaya dadi pusat dagang.[1] Akéh prau kang labuh ing kali Kalimas tumuju plosok Surabaya.[1] Kutha Surabaya uga duwé gegayutan karo révolusi kamardikan Indonésia.[1] Wiwit jajahan Walanda uga Jepang, Arék Surabaya perang kanggo ngrebut kamardikan Indonésia.[1] . Prastawa mau kadadeyan nganti tekan tanggal 10 Novémber 1945, Arék Surabaya kasil nguwasani Hotèl Oranye (saiki Hotèl Majapahit) kang nalika iku dadi simbol kolonialisme.[1] Awit saka iku sepréné tanggal 10 Novémber dianakaké upacara kanggo mèngeti dina Pahlawan.[1] Ora mung iku, barang - barang tilas jajahan uga isih katon ing kutha Surabaya mawi bangunan - bangunan kuno.[1]

Geografis[besut | besut sumber]

Papan Panggonan[besut | besut sumber]

07° 21' Lintang Kidul dan 112° 36' - 112° 54' Bujur Wetan

Dhuwur Kutha[besut | besut sumber]

3 - 6 mèter saka lumahing segara, kejaba ing sisih kidul ana gumuk tlatah Lidah & Gayungan sing dhuwurè 25-50 mèter saka banyu laut.

Wates Wewengkon[besut | besut sumber]

Sisih Lor : Selat Madura
Sisih Wetan : Selat Madura
Sisih Kidul : Kabupatèn Sidaharja
Sisih Kulon : Kabupatèn Gresik

Jembar wewengkon[besut | besut sumber]

Jembar wewengkon kutha iki ana 33.306,30 Ha.[2] Kapérang dadi 31 kacamatan lan 160 désa utawa kalurahan.[2]

Pemerentahan[besut | besut sumber]

Kutha Surabaya ketata saka 31 kacamatan, kalurahan lan désa. Kacamatan-Kacamatan ing kutha Surabaya ya iku:

Surabaya Pusat

Surabaya Timur

Surabaya Utara

Surabaya Selatan

Surabaya Barat

Pendidikan[besut | besut sumber]

Perguruan tinggi negeri[besut | besut sumber]

Perguruan tinggi swasta[besut | besut sumber]

Ekonomi & Sosial[besut | besut sumber]

Kreteg Suramadu[besut | besut sumber]

[8]

Panganan Khas[besut | besut sumber]

[2]

Mangga Kapurih Ugi Mriksani[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m cendy.student.umm.ac.id(diunduh tanggal 7 juni 2011)
  2. ^ a b c www.surabaya.go.id/profilkota (diunduh tanggal 6 Juni 2011)
  3. ^ [1]"website UNAIR"
  4. ^ [2]"website ITS"
  5. ^ [3]"website UNESA"
  6. ^ [4]"website IAIN Sunan Ampel"
  7. ^ [5]"website Universitas Trunojoyo"
  8. ^ [6](diunduh tanggal 7 juli 2011)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Kutha-kutha gedhé ing Indonésia
  Kutha Provinsi Populasi     Kutha Provinsi Populasi
1 Jakarta DKI Jakarta 9.607.787 Kutha Surabaya
Kutha Surabaya
7 Depok Jawa Kulon 1.738.570
2 Surabaya Jawa Wétan 2.765.487 8 Semarang Jawa Tengah 1.555.984
3 Bandung Jawa Kulon 2.394.873 9 Palembang Sumatra Kidul 1.455.284
4 Bekasi Jawa Kulon 2.334.871 10 Makassar Sulawesi Kidul 1.338.663
5 Medan Sumatra Lor 2.097.610 11 Tangerang Kidul Banten 1.290.322
6 Tangerang Banten 1.798.601 12 Bogor Jawa Kulon 950.334


Pranala buku[besut | besut sumber]

Peters, Robbie (2013). Surabaya, 1945 - 2010: Neighbourhood, State, and Economy in Indonesia's City of Struggle. Singapore: Nationa University of Singapore. ISBN 978-87-7694-121-5. 


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kutha_Surabaya&oldid=1076150"