Kabupatèn Bojanegara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Kabupatèn Bajanegara)
Jump to navigation Jump to search
Bojanegara
كَبُڤَتَينْ بَوْجَونٚغَرَ
ꦑꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦨꦗꦤꦼꦒꦫ
Kabupatèn
Logo Kabupaten Bojonegoro.png
Lambang
Sesanti: Jer Karta Raharja Mawa Karya
ꦗꦼꦂꦏꦂꦠꦫꦲꦂꦗꦩꦮꦏꦂꦪ
Mejid Bojanegara
Mejid Bojanegara
Nagara Indonésia
Provinsi Jawa Wétan
Gabung 20 Oktober 1667
Kutha krajan Bojanegara
Kacamatan
Pamaréntahan
 • Bupati Drs. H. Suyoto, M.Si.
Laladan
 • Gunggung 2,384.02 km2 (920.48 sq mi)
Cacah warga (Sènsus 2015)
 • Gunggung 1,437,210
 • Pepadhet 600/km2 (1,600/sq mi)
Zona wektu WIK (UTC+7)
Kodhe laladan (+62) 353
Plat montor AE
Situs wèb www.bojonegorokab.go.id (ing basa Indonésia)

Kabupatèn Bojanegara, (cara Indonésia: Bojonegoro, Carakan: ꦑꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦨꦗꦤꦼꦒꦫ, Pegon: كَبُڤَتَينْ بَوْجَونٚغَرَ), iku kabupatèn ing Jawa Wétan, kutha Bojanegara iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané: Padangan, Kalitidu lan liya-liyané. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 2.384,02 km² utawa hèktar. Kabupatèn iki wewatesan karo Kabupatèn Tuban ing sisih lor, Kabupatèn Lamongan ing isih wétan, Kabupatèn Nganjuk, Kabupatèn Madiun, lan Kabupatèn Ngawi ing sisih kidul, sarta Kabupatèn Blora (Jawa Tengah) ing sisih kulon. Pérangan kulon Bojanegara (tapelwates karo Jawa Tengah) arupa péranganing Blok Cepu, salah siji sumber deposit lenga patra gedhé dhéwé ing Indonésia.

Géografi[besut | besut sumber]

Bengawan Sala mili saka kidul, dadi wates alam karo Provinsi Jawa Tengah, sabanjuré ménggok mangétan, nyusuri wewengkon lor Kabupatèn Bojanegara. Pérangan lor minangka Laladan Ilèn Kali Bengawan Sala sing cukup subur kanthi tetanèn cara èkstènsif. Kawasan tetanèn lumrahé ditanduri pari ing mangsa rendheng, lan tembako ing mangsa katiga. Pérangan kidul arupa pagunungan kapur, péranganing rangkéan Pagunungan Kendheng. Pérangan kidul-kulon (wewatesan karo Jawa Tengah) arupa péranganing rangkéan Pagunungan Kapur Lor.

Kutha Bojanegara dumunung ing jalur dalan gedhé Surabaya-Cepu-Semarang. Kutha iki uga diliwati ril sepurjalur Surabaya-Semarang-Jakarta.

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Bojanegara ketata sajeroning 27 kacamatan, kalurahan lan désa. Kacamatan-Kacamatan ing kabupatèn iki ya iku:

  1. Balen
  2. Baureno
  3. Bojanegara
  4. Bubulan
  5. Dander
  6. Gondang
  7. Kalitidu
  8. Kanor
  9. Kapas
  10. Kasiman
  11. Kedewan
  12. Kedungadem
  13. Kepohbaru
  14. Malo
  15. Margomulyo
  16. Ngambon
  17. Ngasem
  18. Ngraho
  19. Padangan
  20. Purwosari
  21. Sekar
  22. Sugihwaras
  23. Sukosewu
  24. Sumberejo
  25. Tambakrejo
  26. Temayang
  27. Trucuk

Pratélan Bupati[besut | besut sumber]

Sadurungé kamardikan
Taun Jeneng
1943-1945 R. Tumenggung Oetomo
1937-1943 R. Tumenggung Achmad Surjodiningrat
1936-1937 R. Dradjat
1916-1936 R. Adipati Aryo Kusumoadinegoro
1890-1916 R. Adipati Aryo Reksokusumo
1888-1890 R. M. Sosrokusumo
1878-1888 R. M. Tumenggung Tirtonoto II
1844-1878 R. Adipati Tirtonoto I
1828-1844 R. Adipati Djojonegoro
1827-1828 R. Tumenggung Sosrodilogo
1825-1827 R. Adipati Djojonegoro
1823-1825 R. Tumenggung Purwonegoro
1821-1823 R. Tumenggung Sosrodiningrat
1816-1821 R. Tumenggung Sumonegoro
1811-1816 R. Prawirosentiko
1800-1811 R. Ronggo Djenggot
1760-1800 R. M. Guntur Wirotedjo
1756-1760 R. Purwodidjojo
1755-1756 R. Ronggo Prawirodirjo I
1743-1755 R. Tumenggung Hario Matahun III
1741-1743 R. Tumenggung Hario Matahun II
1718-1741 Ki Songko (R. Tumenggung Hario Matahun I)
1705-1718 Ki Wirosentiko (R. Tumenggung Surowidjojo)
1677-1705 Pangeran Mas Toemapel

Sawisé kamardikan
Taun Jeneng
2008-2013 Drs. H. Suyoto,M.Si.
2003-2008 Kolonel (pur) H M. Santoso
1998-2003 Drs. H. Atlan
1993-1998 Drs. H. Imam Soepardi
1988-1993 Drs. H. Imam Soepardi
1983-1988 Drs. Soedjito
1978-1983 Drs. Soeyono
1973-1978 Kolonel Invantri Alim Sudarsono
1968-1973 Letnan Kolonel Invantri Sandang
1960-1968 R. Tamsi Tedjo Sasmito
1959-1960 R. Soejitno
1955-1959 R. Baruno Djojoadikusumo
1951-1955 Mas Kusno Suroatmodjo
1950-1951 R. Sundaru
1949-1950 R. Tumenggung Sukardi
1947-1949 Mas Surowijono
1945-1947 R. Tumenggung Sudiman Hadiatmodjo

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]