Kabupatèn Lamongan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Lamongan
كَبُڤَتَينْ لَمَوڠَنْ
ꦏꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦭꦩꦺꦴꦔꦤ꧀
Kabupatèn
Lambang Lamongan.jpg
Lambang
Sesanti: Memayu Raharjaning Praja
ꦩꦼꦩꦪꦸꦫꦲꦂꦗꦤꦶꦁꦥꦿꦗ
Locator kabupaten lamongan.png
Pernahé Lamongan ing Jawa Wétan
Nagara Indonésia
Provinsi Jawa Wétan
Kutha krajan Lamongan
Pamaréntahan
 • Bupati Fadeli, S.H., M.M.
 • Wakil Bupati Dra. Hj. Kartika Hidayati, M.M, MHP.
Laladan
 • Gunggung 1.812,80 km2 (0.69.993 sq mi)
Cacah warga (Sènsus 2015)
 • Gunggung 1.187.795
 • Pepadhet 0.65/km2 (1.7/sq mi)
Bebrayan
 • Wong Jawa, Madura, Arab, Cina dll.
 • Basa Jawa, Madura lan Indonesia
 • Kepercayan Islam 99.12%
Kristen Protestan 0.48 %
Hindu 0.27%
Katulik0.09%
Buddha 0.04%
Zona wektu WIK (UTC+7)
Kodhe laladan (+62) 322
Plat montor S
Situs wèb www.lamongankab.go.id
(ing basa Indonésia)

Kabupatèn Lamongan (Carakan: ꦏꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦭꦩꦺꦴꦔꦤ꧀, Pegon: كَبُڤَتَينْ لَامَوڠَنْ), mujudaken satunggaling kabupatèn ingkang dumunung wonten Provinsi Jawi Wétan, Indonésia. Ibukithanipun inggih punika Lamongan. Kabupatèn punika ugi wewatesan kaliyan Seganten Jawi wonten sisih lèr, Kabupatèn Gresik wonten sisih wétan, Kabupatèn Majakerta kaliyan Kabupatèn Jombang wonten sisih kidul, Kabupatèn Bojanegara kaliyan Kabupatèn Tuban wonten sisih kilèn.

Géografi[besut | besut sumber]

Lamongan mujudaken satunggaling Kabupatèn ingkang dumunung wonten pasisir lèr Jawi Wétan. Sapérangan wewengkon pasisir minangka wewengkon pagunungan. Wewengkon punika amujutaken rerangkenipun pagunungan kapur lèr. Wonten pérangan tengah minangka dataran andap ingkang sitinipun boten roto, lan sapérangan malih minangka siti bono rowo. Wonten pérangan sisih kidul wonten pagunungan ingkang mujudaken pungkasanipun rerangken Pegunungan Kendeng wonten iring wétan, Bengawan Sala mili wonten pérangan sisih lèr.

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Lamongan kapérang dados 27 kacamatan, ugi kapérang malih dados pinten-pinten désa lan kalurahan. Punjering pamaréntahan wonten ing kacamatan Lamongan.

  1. Babat
  2. Bluluk
  3. Brondong
  4. Deket
  5. Glagah
  6. Kalitengah
  7. Karangbinangun
  8. Karanggeneng
  9. Kedungpring
  10. Kembangbahu
  11. Lamongan
  12. Laren
  13. Maduran
  14. Mantub
  15. Modo
  16. Ngimbang
  17. Paciran
  18. Pucuk
  19. Sambeng
  20. Sarirejo
  21. Sekaran
  22. Selokuro
  23. Sugio
  24. Sukodadi
  25. Sukorame
  26. Tikung
  27. Turi

Perékonomian[besut | besut sumber]

Tetanèn mujudaken satunggaling sèktor perékonomian ingkang wigati sanget wonten Kabupatèn Lamongan. Wewengkon pasisir mujudaken wewengkon perkembangan GERBANGKERTOSUSILA (singkatan saking nami kitha-kitha GRESIK, BANGKALAN, MOJOKERTO, SURABAYA, SIDOARJO lan LAMONGAN).

Angkudan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Lamongan dipunlangkungi margi ageng Pantura ingkang saged nggubungaken kitha JakartaSurabaya, ingkang nglangkungi saurutipun pasisir seganten lèr. Margi punika ugi nglangkungi Wewengkon Kec.Paciran ingkang gadhah kathah panggènan pariwisata. Kitha Lamongan ugi dipunlangkungi margi ageng Surabaya – CepuSemarang. Kitha Babat mujudaken persimpangan margi antawis Surabaya-Semarang kaliyan margi Malang-Jombang-Tuban. Lamongan ugi dipunlangkungi margi kereta api jalur lèr Pulo Jawa.

Plesir[besut | besut sumber]

Lamongan gadhah panggènan damel rekreasi ingkang saé tur edi. Ing wewengkon pasisir wonten panggènan wisata ingkang minangka Monumen Van der Wicjk, Waduk Gondang Pasisir Tanjung Kodok lan Wisata Bahari Lamongan utawa Jatim Park-2. Guwa Maharani wonten ing Paciran, wonten pinggirane jalur utomo pantura (margi dalan Daendels ingkang mau dalan Anyer-Panarukan), ya iku guwa kapur ingkang saé. boten tebih saking Guwa Maharani, wonten Makam Sunan Drajat lan Makam Sunan Sendang Duwur, ya iku wali ingkang nyebar agama Islam wonten Pulo Jawa. Kekalih pasaréan punika gadhah kagunan arsitèktur ingkang sanget acorak Majapahit, sacelakipun pasaréan wonten Museum Sunan Drajat.

Rupa–rupa[besut | besut sumber]

Lamongan kawentar gadhah dhedaharan ingkang kas ingkang cekapdipun kenal lan saged kapanggih wonten saindewnging tlatah ing Jawi Wétan, upaminipun soto Lamongan, sekul boranan, tahu campur Lamongan. Wingko Babat mujudaken Jajanan kas saking kitho Babat. Salintunipun punika ugi wonten jajanan kas saking wewengkon Kec.Paciran ingkang kasebat Jumbreg. Salintunipun jumbreg ,Paciran ugi mujudaken wewengkon ingkang ngasilaken who siwalan enem ingkang biyasa dipunsebat ental.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]