Kabupatèn Lamongan

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Kabupatèn Lamongan
Lambang Lamongan.jpg
Lambang Lamongan
Motto: "Memayu Raharjaning Praja"
250px
Dina Dadi: ...
Kutha krajan: Lamongan
Bupati: Masfuk, SH
Wakil Bupati: Drs. Tsalis Fahami, MM
Jembar
 - Total:

1.812,80 km²
Kacamatan
 - Cacahe:

27 Kacamatan
Padunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

1.365.402 (31 mei 2005)
+/- 682 jiwa/km²
Suku bangsa: wong Jawa
Agama: Kajawèn, Islam, Protestan, Katolik, Hindu lan Buddha
Basa: basa Jawa lan basa Indonésia

Kabupatèn Lamongan, mujudaken satunggaling kabupatèn ingkang dumunung wonten Propinsi Jawi Wétan, Indonésia. Ibukithanipun inggih punika Lamongan. Kabupatèn punika ugi wewatesan kaliyan Seganten Jawi wonten sisih lèr, Kabupatèn Gresik wonten sisih wétan, Kabupatèn Mojokerto kaliyan Kabupatèn Jombang wonten sisih kidul, Kabupatèn Bajanegara kaliyan Kabupatèn Tuban wonten sisih kilèn.

Geografis[besut | besut sumber]

Lamongan mujudaken satunggaling Kabupatèn ingkang dumunung wonten pesisir ler Jawi Wetan. Saperangan wewengkon pesisir arupi wewengkon pagunungan. Wewengkon punika amujutaken rerangkenipun pagunungan kapur ler. Wonten bagian tengah arupi dataran andap ingkang sitinipun boten roto, lan saperangan malih arupi siti bono rowo. Wonten perangan sisih kidul wonten pagunungan ingkang mujutaken pungkasanipun rerangken Pegunungan Kendeng wonten iring wetan, Bengawan Solo mili wonten perangan sisih ler.

Pemerentahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Lamongan kaperang dados 27 kacamatan, ugi kapérang malih dados pinten-pinten désa lan kalurahan. Punjering pamaréntahan wonten ing kacamatan Lamongan.

Perékonomian[besut | besut sumber]

Tetanèn mujudaken satunggaling sektor perékonomian ingkang penting sanget wonten Kabupatèn Lamongan. Wewengkon pesisir mujudaken wewengkon perkembangan GERBANGKERTOSUSILA (singkatan saking nami kitha-kitha GRESIK, BANGKALAN, MOJOKERTO, SURABAYA, SIDOARJO lan LAMONGAN).

Angkutan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Lamongan dipun langkungi margi ageng Pantura ingkang saged nggubungaken kitha JakartaSurabaya, ingkang nglangkungi saurutipun pesisir seganten ler. Margi punika ugi nglangkungi Wewengkon Kec.Paciran ingkang anggadhahi kathah panggenan pariwisata. Kitha Lamongan ugi dipun langkungi margi ageng Surabaya – CepuSemarang. Kitha Babat mujudaken persimpangan margi antawis Surabaya - Semarang kaliyan margi Malang - Jombang - Tuban. Lamongan ugi dipun langkungi margi kereta api jalur ler Pulo Jawa.

Plesir[besut | besut sumber]

Lamongan anggadhahi panggenan damel rekreasi ingkang sae tur edi. Ing wewengkon pesisir wonten panggenan wisata ingkang arupi Monumen Van der Wicjk, Waduk Gondang Pasisir Tanjung Kodok lan Wisata Bahari Lamongan utawa Jatim Park-2. Goa Maharani teng Kacamatan Paciran, wonten pinggirane jalur utomo pantura (margi dalan Daendels ingkang kasebut dalan Anyer - Panarukan), yoiku guo kapur ingkang sae. boten tebih saking Gua Maharani, wonten Makam Sunan Drajat lan Makam Sunan Sendang Duwur, yoiku wali ingkang nyebar agama Islam wonten Pulo Jawa. Kekalih pasareyan punika anggadhahi seni arsitektur ingkang sanget acorak Majapahit, sacelakipun pasareyan wonten Museum Sunan Drajat.

Rupa–rupa[besut | besut sumber]

Lamongan kawentar anggadhahi dhedaharan ingkang khas ingkang cekapdipun kenal lan saged dipun panggihi wonten saindewnging tlatah ing Jawi Wetan, upaminipun soto Lamongan, sekul boranan, tahu campur Lamongan. Wingko Babat mujutaken Jajanan khas saking kitho Babat. Salintunipun punika ugi wonten jajanan khas saking wewengkon Kec.Paciran ingkang kasebat Jumbreg. Salintunipun jumbreg ,Paciran ugi mujutaken wewengkon ingkang ngasilaken who siwalan enem ingkang biasa dipun sebat ental.

Mangga Kapurih Ugi Mriksani[besut | besut sumber]

Pranala Jaba[besut | besut sumber]

bali menyang: Jawa Wétan