Dalan Daendels

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Dalan Raya Pos, Dalan Daendels

Dalan Raya Pos (basa Landa de Grote Postweg) utawa dalan Daendels, iku dalan raya sing dibangun Herman Willem Daendels (1762-1818). Dalan iki dawane ± 1.000 km, sepanjang pasisir sisih lor Pulo Jawa wiwit kutha Anyer ing Banten tekan kutha Panarukan ing Jawa Timur.

Dijenengi dalan pos amarga dalan iku jaman mbiyèn kanggo angkudan jasa pos karo penumpang, mulane wektu taun 1810, pemerentah kolonial Walanda tau nyediake 200 jaran kanggo sarana angkudan ing dalan iki.

Dalan iku dibangun nganggo sistem kerja paksa, miturut cathetan pemerentah Inggeris ana luwih 12.000 wong sing pejah, racaké amarga kekeselan karo kena serangan lemud malaria.