Protèstan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Kristen Protestan)
Jump to navigation Jump to search

Protèstan iku madahab ing agama Kristen. Madahab utawa denominasi iki muncul amargi protès Martin Luther taun 1517 liwat 95 dalil Martin Luther.

Tembung Protèstan iku sejatine asalé saking pro-testanum kang tegesé "bali ing Injil (testanum).

Obahan Reformasi (Pembaruan) kaya ta Martin Luther iku dudu kang pertama ing kalangan Gréja Katolik, sedurungè ana owahan-owahan kang mirib, contoné ing Prancis kang kabawah Peter Waldo (saiki pengikute nggabung ing Gréja Waldensis), uga ana obahan kang kabawah Yohanes Hus (1369-1415).

Taun 2005, 5,9%–14.276.459 saking 241.973.879 penduduk Indonésia, nganut agama Protèstan1. Iku disebabaké prabawa misionaris saking Walanda, racaké gréja Protèstan ing Indonésia diprabawai déning ajaran Calvin, lan sapérangan liyané duwé corak Lutheran.

Gréja-Gréja Protèstan[besut | besut sumber]

Gréja Protèstan ing Indonésia antarané ya iku:

  • Persekuthuan Gréja-Gréja di Indonésia (PGI)
  • Persekuthuan Injili Indonésia (PII)
  • Persekuthuan Gréja Pentakosta Indonésia (PGPI)
  • Persekuthuan Baptis Indonésia (PBI)
  • Bala Keselamatan (BK)

Cathetan[besut | besut sumber]

1 Sumber-sumber: International Religious Freedom Report 2004 (US State Department) [1], Adherents.com [2], CIA Factbook [3] dan census.gov [4].

Uga delengen[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.