Semanggi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Semanggi
Marsilea crenataRHu1.JPG
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Plantae
Dhivisi: Pteridophyta
Klas: Polypodiopsida/Pteridopsida
(perdondi)
Ordho: Salviniales
Famili: Marsileaceae
Génus: Marsilea
Spésies: M. crenata
Jeneng binomial
Marsilea crenata
C.Presl

Semanggi (Marsilea crenata) iku spésies tanduran paku kang tinemu ing Asia Kidul-wétan. Tanduran iki kalebu tetanduran banyu lan gampang ditepang saka bentuk godhongé kang mbédani, ya iku saben gagang duwé godhong cacah papat. Lumrahé tinemu ing sawah, pinggir kali, blumbang, utawa ledhokan. Ing banyu kang jero, godhongé ngambang, déné ing banyu kang cethèk utawa lendhut tanpa banyu, godhongé bisa ngadeg jejeg ing gagangé.

Mupangat[besut | besut sumber]

Godhong semanggi kanggo bahan gawé panganan khas saka kutha Surabaya, ya iku semanggi Suroboyo, kang dicampur nganggo sambel Pecel kang pedhes.[1] Godhong semanggi uga diolah ing masakan Thailand, saka wewengkon Isan kang dikenal minangka Phak waen lan dipangan mentahan (lalap) karo Nam phrik .[2]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ Semanggi Suroboyo
  2. ^ Lyndon Wester, Knowledge of Traditional Foodplants in Northeastern Thailand, Dept of Geography University of Hawaii