Basa Cina

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Basa Cina
汉语/漢語;中文
Asal Cina, Taiwan, Singapura, Indonésia, Filipina, Malaysia, lan komunitas Cina liyané ing donya
Laladan --
Panyatur asli
1,2 miliar (tanpa surya)
Sino-Tibet
 Basa Tionghoa
Status resmi
Basa resmi ing
Cina, Taiwan, Singapura
Diundhangaké déning ing Cina: berbagai badan(dalam basa Tionghoa)
di Taiwan: Mandarin Promotion Council
Sandi basa
ISO 639-1 zh
ISO 639-2 chi (B) / zho (T)
ISO 639-3
Wangun karakter cithak kuna saka zhongwen

Basa Cina (汉语/漢語, 华语/華語, atau 中文; pinyin: hànyǔ, huáyǔ, utawa zhōngwén) iku bagéan saka rumpun basa Sino-Tibet. Senadyan akèh wong Cina nganggep manéka varian basa Cina lisan minangka siji basa, variasi jroning basa-basa lisan kasebut sebanding karo variasi-variasi sing ana jroning umpamané basa Roman; basa katulisé uga wis owah wanguné sairing karo lumakuning wektu, senadyan luwih alon dibandingaké karo wangun lisanné, lan mula saka iku mampu ngluwihi variasi-variasi jroning wangun lisané.

Watara 1/5 padunung donya migunakaké salah siji wangun basa Cina minangka panutur asli, mula yèn dianggep siji basa, basa Cina minangka basa kanthi gunggung panutur asli paling akèh ing donya. Basa Cina (dituturaké jroning wangun standaré, Mandarin) iku basa resmi Cina lan Taiwan, salah siji saka papat basa resmi Singapura, lan salah siji saka enem basa resmi PBB.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  • Hannas, William. C. 1997. Asia's Orthographic Dilemma. University of Hawaii Press. ISBN 0-8248-1892-X (paperback); ISBN 0-8248-1842-3 (hardcover)
  • DeFrancis, John. 1990. The Chinese Language: Fact and Fantasy. Honolulu: University of Hawaii Press. ISBN 0-8248-1068-6
  • Norman, Jerry. 1988. Chinese. New York, NY: Cambridge University Press. ISBN 0-521-22809-3 (hardcover).

Pranala jaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Cina&oldid=1031569"