Basa Cina

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Basa Cina (汉语/漢語;中文)
Negara/Negari: Cina, Taiwan, Singapura, Indonesia, Filipina, Malaysia, lan komunitas Cina liyané ing donya
Tlatah:
Cacah Panutur: 1,2 miliar
Urutan kaping: 1 (yèn dianggep siji basa)
Rumpun basa: Sino-Tibet

 Bahasa Tionghoa

Status Resmi
Basa resmi ing: Cina, Taiwan, Singapura
Akadhémi Basa: ing Cina: berbagai badan(dalam bahasa Tionghoa)
di Taiwan: Mandarin Promotion Council
Kodhe Basa
ISO 639-1 zh
ISO 639-2 chi (B) / zho (T)
SIL --
Wangun karakter cithak kuna saka zhongwen

Basa Cina (汉语/漢語, 华语/華語, atau 中文; pinyin: hànyǔ, huáyǔ, utawa zhōngwén) iku bagéan saka rumpun basa Sino-Tibet. Senadyan akèh wong Cina nganggep manéka varian basa Cina lisan minangka siji basa, variasi jroning basa-basa lisan kasebut sebanding karo variasi-variasi sing ana jroning umpamané basa Roman; basa katulisé uga wis owah wanguné sairing karo lumakuning wektu, senadyan luwih alon dibandingaké karo wangun lisanné, lan mula saka kuwi mampu ngluwihi variasi-variasi jroning wangun lisané.

Watara 1/5 pedunung donya migunakaké salah siji wangun basa Cina minangka panutur asli, mula yèn dianggep siji basa, basa Cina minangka basa kanthi gunggung panutur asli paling akèh ing donya. Basa Cina (dituturaké jroning wangun standaré, Mandarin) iku basa resmi Cina lan Taiwan, salah siji saka papat basa resmi Singapura, lan salah siji saka enem basa resmi PBB.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Hannas, William. C. 1997. Asia's Orthographic Dilemma. University of Hawaii Press. ISBN 0-8248-1892-X (paperback); ISBN 0-8248-1842-3 (hardcover)
  • DeFrancis, John. 1990. The Chinese Language: Fact and Fantasy. Honolulu: University of Hawaii Press. ISBN 0-8248-1068-6
  • Norman, Jerry. 1988. Chinese. New York, NY: Cambridge University Press. ISBN 0-521-22809-3 (hardcover).

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Cina&oldid=821636"