Basa Cina Tengahan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Basa Cina Tengahan (Aksara Jawa: ꦧꦱꦕꦶꦤꦠꦼꦔꦃꦲꦤ꧀ )utawa tatalaku Cyeyün (Qieyun system; QYS) yaiku parijinis babadjati saka basa Cina kang kacathêt ing Cyehyün, bausastra padhalagu kang kapisan diwetokake ing taun 601 M lan katurutake karo tambahan-tambahan isi sabanjure. Juru basawidya Sweden Bernard Karlgren pracaya yen bausastra iku mau nyathêt basa bakuning kuthagara Cang'an saka rajawangsa Swi lan Tang. Ananging, adhadhasar purwaka Cyehyün kang pungkasan iki katemokake, akeh-akehing widyaka pracaya yen bausastra iku nyathêt dalan tengah antaraning carawaca lan budaya guguritan saka laladan lor lan kidul ing jaman rajawangsa-rajawangsa lor sarta kidul. Tatalaku iki banjur duwe kandhawara penting ngenani baliwangun saka tatalaku sadurunge yaiku swarawidya basa Cina Kuna.

Sawang uga[besut | besut sumber]