Meer Uitgebreid Lager Onderwijs

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sekolah MULO ing Medan (taun 1925)

MULO (cekakan saka basa Walanda : Meer Uitgebreid Lager Onderwijs ) ya iku sekolah SMP nalika jaman pamrèntahan kolonial Walanda ing Indonesia . Meer Uitgebreid Lager Onderwijs tegesè "Pendhidhikan Dhuwur Warta". MULO nggunakaké basa Walanda kanggo basa ajaré. Ing pungkasan taun 1930, sekolah MULO wis ana mèh ing saben kabupaten ing Jawa . Ing njaba Pulo Jawa, namung sawatara kabupatèn sing duwéni MULO.

Trep-trep pasinaon ing MULO dumadi saka telung tingkat ing telung taun kanggo lulusan ELS lan kanggo lulusan liyané saka ELS ditambah kelas cawisan/persiapan sajroné setaun (total patang taun), ya iku:

  • Voorklasse (Kelas persiapan - kanggo lulusan liyané saka ELS).
  • Kelas I
  • Kelas II.
  • Kelas III.

Peraturan Pendhidhikan 1848, 1892, lan Politik Etika 1901[besut | besut sumber]

jmpl| Ijazah lulusan MULO Peraturan pendhidhikan dhasar kanggo masarakat ing wektu Hindhia-Walanda Hindia pisanan diterbitake ing taun 1848, lan disempurnakaké ing taun 1892 ing ngendi pendhidhikan dhasar kudu ana ing saben penduduk, kabupaten, Kawedanan, utawa pusat kerajinan, perdagangan, utawa papan sing dianggep perlu [1] . Peraturan pungkasan (1898) diterapaké ing taun 1901 sawisé Kebijakan Etika utawa Wangsulan Politik Budi saka Karajaan Walanda, sing diucapaké ing pidato koronasi saka Ratu Walanda Wilhelmina tanggal 17 September 1901, intiné ana 3 perkara penting: irigasi, transmigrasi, lan pendhidhikan .

Ing jaman saiki bocah-bocah Hindia Walanda mlebu HIS nalika umur 6 taun lan ora ana Play Group (speel groep) utawa TK (ing antarané adhedhasar pendhidhikan Friedrich Fröbel ), mula langsung mlebu lan sinau babagan 7 taun. Sawise iku, sampeyan bisa terus menyang MULO, utawa Kweekschool . Kanggo mlebu ing HBS mbutuhaké kahanan sing ketat, lulusan HIS ora bisa mlebu ing HBS.

Kanggo masarakat keturunan Tionghoa, biasane milih path HCS ( Hollands Chineesche ) amarga saliyané basa Walanda menehi pitunjuk, wong Cina uga diwenehaké.

Ing njaba garis resmi pemerintah Hindia Walanda, isih ana sekolah pribadi kayata Taman Siswa, Kolej Rakyat, Kristen, lan Katulik. Ing dalan pendhidhikan Islam ana pendhidhikan sing disusun déning Muhammadiyah, Sekolah Pondok Pesantren Islam, lan liya-liyané.

Subjek[besut | besut sumber]

Adhédhasar informasi sing ditulis ing diploma kasebut, kurikulum MULO dumadi saka :

  • Walanda
  • Basa Inggris
  • Aljabar
  • Géometri
  • Sejarah Alam
  • Sejarah
  • Nggambar
  • Geografi
  • Basa Melayu
  • Basa Daerah (Contoné, basa Sunda)

Rujukan[besut | besut sumber]

Deleng uga[besut | besut sumber]

  • ELS
  • AMS