Wilhelmina saka Walanda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Wilhelmina
Wilhelmina as a young woman.jpg
Ratu Wilhelmina taun 1901
Ratu Nèderlan
Panjenengan23 November 1890-4 September 1948
(&&&&&&&&&&&&&057.&&&&&057 taun, &&&&&&&&&&&&0286.&&&&&0286 dina)
LeluhurWilliam III
PanerusJuliana
Astana8 Dhésèmber 1962
Nieuwe Kerk, Delft
GariniHendrik saka Mecklenburg-Schwerin
PutraJuliana saka Nèderlan
Jeneng dawa
Wilhelmina Helena Pauline Maria
Wangsakulawarga Oranye-Nassau
BapaWilliam III saka Nèderlan
IbuEmma saka Waldeck lan Pyrmont
AgamaReformed Protèstan

Ratu Wilhelmina (Wilhelmina Helena Pauline Marie van Orange-Nassau; (lair 31 Agustus 1880 – pati 28 Novèmber 1962 ing umur 82 taun), Putri Orange-Nassau, iku Ratu Walanda wiwit 1890-1948 lan Ibu Suri (kanthi sebutan Putri) wiwit 1948-1962. Panjenengané mimpin Walanda suwéné punjul 50 taun, luwih suwé tinimbang panguwasa monarki karajan Walanda liyané. Mangsa kakuwasané dadi seksi sapérangan titik owah-owahan ing Walanda lan sajarah donya: Perang Donya I lan Perang Donya II, Krisis Ékonomi taun 1933, lan uga tibané Walanda minangka panguwasa kolonial.

Panjenengané paling dikenang kanggo perané sajeroning Perang Donya II ing endi panjenengané mbuktèkaké dhèwèké minangka inspirasi gedhé kanggo obahan perlawanan rakyat Walanda lan minangka pamimpin utama pamaréntahan Walanda ing pangasingan. [1]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Wilhelmina saka Walanda
Cabang kadet kulawarga Nassau
Lair: 31 Agustus 1880 Tilar donya: 28 November 1962
Regnal titles
Kang sadurungé
William III
Ratu Nèderlan
1890–1948
Kang sawisé
Juliana saka Nèderlan