Pakubuwana V

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Sri Susuhunan Pakubuwana V (miyos: Surakarta, 1785 – séda: Surakarta, 1823) iku raja Kasunanan Surakarta kang maréntah taun 18201823.

Asma asliné ya iku Raden Mas Sugandi, putra saka Pakubuwana IV kang lair saka garwa padmi Raden Ayu Handoyo putri Adipati Cakraningrat bupati Pamekasan. Panjenengané jumeneng nata ing tanggal 10 Fèbruari 1820, selang wolubng dina sawisé sédané ingkang rama.

Pakubuwana V uga dikenal kanthi sebutan Sunan Sugih, ya iku sugih bandha lan sugih kasektèn. Pakubuwana V uga mrintahaké panulisan Serat Centhini dhedhasar pengalaman pribadiné samangsa mengku dadi Adipati Anom. Sing dadi juru tulis naskah populèr iki ya iku Radèn Rangga Sutrasna.

Pakubuwana V mung maréntah sajeroning telung taun. Panjenengané séda ing tanggal 5 September 1823. Raja Surakarta sabanjuré ya iku putrané sesilih Pakubuwana VI, kang wis dikukuhaké pamaréntah Indonésia minangka pahlawan nasional.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  • Andjar Any. 1980. Raden Ngabehi Ronggowarsito, Apa yang Terjadi? Semarang: Aneka Ilmu
  • Purwadi. 2007. Sajarah Raja-Raja Jawa. Yogyakarta: Media Ilmu

Uga delengen[besut | besut sumber]


Didhisiki déning:
Pakubuwana IV
{{{jabatan}}}
1820-1823
Diganti déning:
Pakubuwana VI