Pakubuwana V

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sri Susuhunan Pakubuwana V
Susuhunan Surakarta
Panjenengan18201823
LeluhurSusuhunan Pakubuwana IV
PenerusSusuhunan Pakubuwana VI
Gubernur JenderalG.A.G.Ph. van der Capellen
Lair1785
Cithakan:Country data Hindhia Walanda Surakarta, Koloni VOC Walanda
Surud5 Sèptèmber 1823
Cithakan:Country data Hindhia Walanda Surakarta, Hindhia Walanda
Jeneng dawa
Raden Mas Sugandi
WangsaWangsa Mataram
BapaSusuhunan Pakubuwana IV
IbuGKR. Pakubuwana
AgamaIslam

Sri Susuhunan Pakubuwana V utawi Sampeyandalem Ingkang Sinuhun Kangjeng Susuhunan Pakubuwana Ingkang Jumeneng kaping Kalih-welas (Hanacaraka: ꦯꦩ꧀ꦥꦺꦪꦤ꧀ꦢꦊꦩ꧀ꦲꦶꦁꦏꦁꦯꦶꦤꦸꦲꦸꦤ꧀ꦑꦁꦗꦼꦁꦯꦸꦯꦸꦲꦸꦤ꧀ꦤꦤ꧀ꦦꦑꦸꦨꦸꦮꦟ꧇꧑꧒꧇) (miyos: Surakarta, 1785 – séda: Surakarta, 1823) iku raja Kasunanan Surakarta kang maréntah taun 18201823.

Asma asliné ya iku Raden Mas Sugandi, putra saka Pakubuwana IV kang lair saka garwa padmi Raden Ayu Handoyo putri Adipati Cakraningrat bupati Pamekasan. Panjenengané jumeneng nata ing tanggal 10 Fèbruari 1820, selang wolubng dina sawisé sédané ingkang rama.

Pakubuwana V uga kawentar kanthi sebutan Sinuhun Ngabèhi, ya iku sugih bandha lan sugih kasektèn. Pakubuwana V uga mrintahaké panulisan Serat Centhini dhedhasar pengalaman pribadiné samangsa mengku dadi Adipati Anom. Sing dadi juru tulis naskah misuwur iki ya iku Radèn Rangga Sutrasna.

Pakubuwana V namung maréntah sajeroning telung taun. Panjenengané séda ing tanggal 5 September 1823. Raja Surakarta sabanjuré ya iku putrané sesilih Pakubuwana VI, kang wis dikukuhaké pamaréntah Indonésia minangka pahlawan nasional.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  • Andjar Any. 1980. Raden Ngabehi Ronggowarsito, Apa yang Terjadi? Semarang: Aneka Ilmu
  • Purwadi. 2007. Sajarah Raja-Raja Jawa. Yogyakarta: Media Ilmu

Uga delengen[besut | besut sumber]

Gelar kabangsawanan
Didhisiki déning:
Pakubuwana IV
Susuhunan Surakarta
1820-1823
Diganti déning:
Pakubuwana VI

Cithakan:Normdaten Cithakan:Solo-bio-stub