Universitas Gadjah Mada

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Koordhinat: 7°46′17″S 110°22′39″E / 7.7713847°S 110.3774998°E / -7.7713847; 110.3774998

Universitas Gadjah Mada
Logo Universitas Gadjah Mada.gif
Diadegaké 19 Dhésèmber 1949
Jenis Perguruan tinggi nagari - Badan Hukum
Motto Mengakar Kuat, Menjulang Tinggi
Rèktor Prof. Ir. Panut Mulyono, M.Eng., D.Eng. (2017-2022)
Mahasiswa 47.081 (2018)
Kampus Urban
Lokasi Sléman, Ngayogyakarta, Indonésia
Telepon +62 274 6492599
Warna Khaki muda     
Julukan UGM
Afiliasi ASAIHL, AUN, ASEA-UNINET
Situs web www.ugm.ac.id
Gedhong utama

Universitas Gadjah Mada (Jawa: ꦥꦮꦶꦪꦠꦤ꧀ꦭꦸꦲꦸꦂꦓꦗꦃꦩꦢ) asring kacekak UGM iku universitas nagari ing Indonésia, dumunung ing Kutha Ngayogyakarta. Diadegaké tanggal 19 Dhésèmber 1949, Universitas Gadjah Mada minangka universitas pisanan sing madeg sawisé Indonésia mardika. Universitas Gadjah Mada dumunung ing Kampus Bulaksumur, Caturtunggal, Dhépok, Ngayogyakarta.

Nalika diadegaké, Universitas Gadjah Mada amung duwé enem fakultas, minangka saiki ana 18 Fakultas lan siji Sekolah Pascasarjana (biyèn jenengé Program Pascasarjana), kanggo S-2 lan S-3. Sapérangan gedhé fakultas sajeroning lingkungan Universitas Gadjah Mada dumadi saka sawetara jurusan/ pérangan lan utawa program studi. Kagiyatan Universitas Gadjah Mada diwujudaké sajeroning Tri Dharma Perguruan Tinggi sing dumadi saka Pendidhkan lan Pengajaran, Penelitian lan Pengabdian marang Masarakat

Sajarah[besut | besut sumber]

Sajarah wiwitan[besut | besut sumber]

Ditilik saka sajarahé, Universitas Gadjah Mada minangka panggabungé sawetara balé pawiyatan, pamulangan luhur, paguron luhur sing ana ing Yogyakarta, Klathèn lan Surakarta.

Jeneng Gadjah Mada dijupuk saka Balai Perguruan Tinggi Gadjah Mada sing dumadi saka fakultas hukum lan fakultas sastra. Madegé Balai Perguruan Tinggi iki diumumaké ing Gedung KNI Malioboro tanggal 3 Maret 1946 déning Mr. Boediarto, Ir. Marsito, Prof. Dr. Prijono, Mr. Soenarjo, Dr. Soleiman, Dr. Buntaran lan Dr. Soeharto.

Wiwit 4 Januari 1946 Soekarno lan Hatta mindahaké kutha krajan Républik Indonésia menyang Ngayogyakarta. Kanthi akèhé pertempuran antawis pejuang kamardikan karo Sakuthu sarta NICA ing Jakarta lan Bandung, mula Sekolah Tinggi Teknik (STT) Bandung mèlu pindhah menyang Yogyakarta. Ing tanggal 17 Fèbruari 1946, Sekolah Tinggi Teknik (STT) Bandung diuripaké manèh ing Ngayogyakarta kanthi para dwija antarané Prof. Ir. Rooseno lan Prof. Ir. Wreksodhiningrat.

Sajarah perkembangan[1][besut | besut sumber]

Taun 1952 Fakultas Hukum, Sosial lan Pulitik ditambah pérangan ékonomi saéngga dadi Fakultas Hukum, Ékonomi, Sosial lan Pulitik HESP). Ing sasi September 1952 Fakultas Pertanian ditambah pérangan Kahutanan, saéngga dadi Fakultas Pertanian lan Kahutanan.

Wiwit September 1955, sawetara fakultas dimekaraké dadi fakultas-fakultas anyar, antarané:

  • Fakultas Kedhokteran, Kedhokteran Gigi, lan Farmasi dadi Fakultas Kedhokteran lan Kedhokteran Gigi lan Fakultas Farmasi.
  • Pérangan Bakaloreat Biologi Fakultas Kedhokteran, Kedhokteran Gigi, lan Farmasi dadi Fakultas Biologi.
  • Fakultas Hukum, Ékonomi, Sosial lan Pulitik dipecah dadi telung fakultas, ya iku: Fakultas Hukum, Fakultas Ékonomi lan Fakultas Sosial lan Pulitik.
  • Fakultas Sastra, Pedagogik lan Filsafat dipecah dadi telung fakultas, ya iku: Fakultas Sastra lan Kabudayan, Fakultas Ilmu Pendidikan lan Fakulas Filsafat.
  • Tingkat pengajaran Bakaloreat Ilmu Pasti lan Bakaloreat Ilmu Alam ing Pérangan Sipil Fakultas Teknik didadèkaké Fakultas Ilmu Pasti lan Alam.
  • Fakultas Ilmu Pendhidhikan duwé rong pérangan ya iku Pérangan Pendhidhikan lan Pérangan Pendhidhikan Jasmani.
  • Fakultas Kedhokteran Kéwan diowahi dadi Fakultas Kedhokteran Kéwan lan Peternakan.

Fakultas[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki fakultas-fakultas lan jurusan-jurusan sing ana ing UGM. Jurusan ya iku level paling ngisor saka struktur organisasi. Ing sangisoré jurusan, ana program-program studi ing manéka jenjang.

  • Fakultas Biologi
  • Fakultas Ékonomika lan Bisnis
    • Jurusan Akuntansi
    • Jurusan Ékonomi
    • Jurusan Manajemén
  • Fakultas Farmasi
  • Fakultas Filsafat
  • Fakultas Géografi
    • Jurusan Géografi Lingkungan
    • Jurusan Kartografi lan Penginderaan Jauh
    • Jurusan Pembangunan Wewengkon
  • Fakultas Hukum
  • Fakultas Ilmu Budaya
    • Jurusan Antropologi
    • Jurusan Arkéologi
    • Jurusan Ilmu Sajarah
    • Jurusan Pariwisata
    • Jurusan Sastra Asia Barat
    • Jurusan Sastra Indonésia
    • Jurusan Sastra Inggris
    • Jurusan Sastra Jepang
    • Jurusan Basa Koréa
    • Jurusan Sastra Nusantara
    • Jurusan Sastra Prancis
  • Fakultas Ilmu Sosial lan Ilmu Pulitik
    • Jurusan Hubungan Internasional
    • Jurusan Komunikasi
    • Jurusan Manajemén & Kebijakan Publik (sadurungé taun 2010 jenengé Jurusan Ilmu Administrasi Nagara)
    • Jurusan Pembangunan Sosiak & Kesejahteraan (sadurungé taun 2010 jenengé Jurusan Sosiatri)
    • Jurusan Pulitik lan Pamaréntahan (sadurungé taun 2010 jenengé Jurusan Ilmu Pamaréntahan)
    • Jurusan Sosiologi
  • Fakultas Kedhokteran, Keséhatan Masyarakat lan Keperawatan (FKKMK)
    • Jurusan Pendidikan Dhokter
    • Jurusan Ilmu Keperawatan
    • Jurusan Gizi Keséhatan
  • Fakultas Kedhokteran Gigi
    • Jurusan Pendidikan Dhokter Gigi
    • Jurusan Ilmu Keperawatan Gigi
  • Fakultas Kedhokteran Hewan
  • Fakultas Kehutanan
    • Jurusan Manajemén Hutan
    • Jurusan Budidaya Hutan
    • Jurusan Téknologi Hasil Hutan
    • Jurusan Konservasi Sumberdaya Hutan
  • Fakultas MIPA (Matematika lan Ilmu Pengetahuan Alam)
    • Jurusan Fisika
    • Jurusan Kimia [1]
    • Jurusan Matématika
    • Jurusan Ilmu Komputer dan Éléktronika
  • Fakultas Pertanian
    • Jurusan Budidaya Pertanian
    • Jurusan Perlindungan Tanaman
    • Jurusan Tanah
    • Jurusan Sosial Ékonomi Pertanian
    • Jurusan Mikrobiologi Pertanian
    • Jurusan Perikanan
  • Fakultas Peternakan
    • Jurusan Nutrisi lan Makanan Ternak
    • Jurusan Produksi Ternak
    • Jurusan Sosial Ékonomi Peternakan
    • Jurusan Teknologi Hasil Ternak
  • Fakultas Psikologi
  • Fakultas Téknik
    • Jurusan Arsitektur
    • Jurusan Perencanaan Wewengkon lan Tata Kota
    • Jurusan Téknik Elektro lan Téknologi Informasi
    • Jurusan Téknik Fisika
    • Jurusan Téknik Geodesi Geomatika
    • Jurusan Téknik Géologi
    • Jurusan Téknik Industri
    • Jurusan Téknik Kimia
    • Jurusan Téknik Mesin
    • Jurusan Téknik Sipil
  • Fakultas Téknologi Pertanian
    • Jurusan Téknologi Pangan lan Hasil Pertanian
    • Jurusan Téknik Pertanian
    • Jurusan Téknologi Industri Pertanian

Rujukan[besut | besut sumber]