Poedjangga Baroe

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Pujangga Baru)
Poedjangga Baroe
Frekuensi Bulanan
Oplah Di bawah 150
Miyos 1933
Terbit sepindhahan Juli 1933 (1933-07)
Terbit pungkasan Maret 1942
Perusahaan Poestaka Rakjat
Negara Hindia Walanda
Berpusat di Batavia
Bahasa Indonésia

Poedjangga Baroe (EYD: Pujangga Baru, ejaan Soewandi: Pudjangga Baru) ya iku kalawarti sastra Indonésia kang avant-garde kang diterbitake saka wulan Juli 1933 dugi Februari 1942. Majalah iki diadhekake Armijn Pane, Amir Hamzah, lan Sutan Takdir Alisjahbana (STA).

Wiwit awal abad ke-20, wong pribumi nagara Hindia Walanda dadi bersemangat nasionalisme, kang kawujud kanthi terbite beberapa publikasi nasionalis. Armijn, Hamzah, lan STA, telu penulis saka pulau Sumatra, miwiti proses pambentukan majalah anyar saka wulan September 1932. Mereka ngirimake surat marang 40 penulis kang aktif ing bagiyan sastra saka koran Pandji Poestaka lan njaluk tulisan, sarta sepuluh surat kanggo sultan kanggo njaluk dukungan. Banjur kontrak kanthi penerbit gadahe Walanda Kolff & Co. ora kawujud, para pendiri sepak kanggo nerbitake majalahe dhewe. Majalah kang dikasilake, Poedjangga Baroe, terbit kang pertama dhewe ya iku ing wulan Juli 1933.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Poedjangga_Baroe&oldid=1038574"