Armijn Pane

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Armijn Pane
Armijn Pane, around 1953.jpg
Armijn Pane
Lair (1908-08-18)18 Agustus 1908
Nèderlan Muara Sipongi, Mandailing Natal, Sumatera Utara, Hindia Belanda
Pati Fèbruari 16, 1970(1970-02-16) (umur 61)
Indonésia Jakarta, indonesia
Bangsa  Indonésia
Obahan sastra Pujangga Baru
Karya gedhé Belenggu

Armijn Pane, (18 Agustus 1908, Muara Sipongi, Tapanuli Selatan, Sumatera Utara - 16 Fèbruari 1970, Jakarta), punika satunggiling penulis ingkang kondhang mliginipun wonten ing kalawarti majalah Pujangga Baru. Sesarengan kaliyan Sutan Takdir Alisjahbana lan Amir Hamzah, Armijn Pane saged mgempalaken para penulis lan pendukung sanèsipun saking sadaya penjuru Hindia Walanda kanggé miwiti satunggaling perobahan modernisme sastra. Sanèsipun nyerat puisi lan novèl, Armijn Pane ugi nyerat kritik sastra. Serat-seratanipun ingkang kapacak ing kalawarti Pujangga Baru, mliginipun ing edisi-edisi wiwitan nedahaken wawasan ingkang wiyar. Tinimbang kontributor sanèsipun ing wekdal punika, kados ta Sutan Takdir Alisjahbana lan sadhèrèk jaleripun, Sanusi Pane, kasagedan nimbang langkung adil lan boten patos kénging prabawa suasana perobahan nasionalisme mliginipun wonten ing periode pungkasan Pujangga Baru ingkang politis lan dikotomis.

Salah satunggal karya sastranipun ingkang paling kondhang inggih punika novèl Belenggu.

Karya[besut | besut sumber]

Puisi[besut | besut sumber]

  • Gamelan Djiwa. Jakarta: Pérangan Basa Djawa. Kebudayaan Departemen Pendidikan, Pengajaran, dan Kebudayaan. 1960
  • Djiwa Berdjiwa, Jakarta: Balai Pustaka. 1939.

Novèl[besut | besut sumber]

  • Belenggu, Jakarta: Dian Rakyat. Cet. I 1940, IV 1954, Cet. IX 1977, Cet. XIV 1991

Kumpulan Cerpen[besut | besut sumber]

Drama[besut | besut sumber]

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]