Poedjangga Baroe

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Poedjangga Baroe
FrekuensiBulanan
OplahDi bawah 150
Miyos1933
Terbit sepindhahanJuli 1933 (1933-07)
Terbit pungkasanMaret 1942
PerusahaanPoestaka Rakjat
NegaraHindia Walanda
Berpusat diBatavia
BahasaIndonésia

Poedjangga Baroe (EYD: Pujangga Baru, ejaan Soewandi: Pudjangga Baru) ya iku kalawarti sastra Indonésia kang avant-garde kang diterbitake saka wulan Juli 1933 dugi Fèbruari 1942. Majalah iki diadhekake Armijn Pane, Amir Hamzah, lan Sutan Takdir Alisjahbana (STA).

Wiwit awal abad ke-20, wong pribumi nagara Hindia Walanda dadi bersemangat nasionalisme, kang kawujud kanthi terbite beberapa publikasi nasionalis. Armijn, Hamzah, lan STA, telu penulis saka pulau Sumatra, miwiti prosès pambentukan majalah anyar saka wulan September 1932. Mereka ngirimake surat marang 40 penulis kang aktif ing pérangan sastra saka koran Pandji Poestaka lan njaluk tulisan, sarta sepuluh surat kanggo sultan kanggo njaluk panjurung. Banjur kontrak kanthi penerbit gadahe Walanda Kolff & Co. ora kawujud, para pendiri sepak kanggo nerbitake majalahe dhéwé. Majalah kang dikasilake, Poedjangga Baroe, terbit kang pertama dhéwé ya iku ing wulan Juli 1933.