Daerah Istimewa Yogyakarta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Daerah Istimewa Yogyakarta
꧋ꦣꦲꦺꦫꦃꦲꦶꦯ꧀ꦡꦶꦩꦺꦮꦔꦪꦺꦴꦓꦾꦑꦂꦡ꧉
Dhaérah Istiméwa Ngayogyakarta
85px|Lambang
Lambang
Sesanti: [1]
Hamemayu Hayuning Bawana
ꦲꦩꦼꦩꦪꦸ​ꦲꦪꦸꦤꦶꦁ​ꦧꦮꦤ
(Jawa: Mengalir dalam hembusan alam)
Dina dadi 4 Maret 1950
Kutha krajan Kutha Ngayogyakarta
Tlatah
 - Gunggung ambané 3185,80 km2
Cacah jiwa
 - Gunggung 3.657.700 Jiwa
Pamaréntahan
 - Gubernur Hamengkubawana X[2]
 - Wagub Paku Alam X[3]
 - Ketua DPRD Yoeke Indra Agung Laksana
 - Sèkda Ichsanuri
 - Kutha 1
APBD
 - DAU Rp828.334.768.000,00
Démografi
 - Étnis Jawa (97%), Sunda (1%) [4]
 - Agama Islam 90.1%
Katolik 6.7%
Kristen Protèstan 3%
Hindu 0.15%
Buddha 0.10%
Lain-lain 0.27%
 - Basa Jawa, Indonesia
Omah tradhisional Rumah Joglo
Gaman tradhisional Keris
Situs wèb www.jogjaprov.go.id

Transformasi logo pariwisata Jogja

Logo lama.
Logo baru.

Daerah Istimewa Yogyakarta (cara Jawa: Laladan Mligi Yogyakarta) utawa biyasa dicekak DIY iku provinsi ing Indonésia lan dadi salah sijining provinsi ing Indonésia sing nyandhang predikat istimewa. DIY ana ing sisih kidul pulo Jawa pérangan tengah.

Sajarah[besut | besut sumber]

Sedurungé proklamasi kamardikan Indonésia, DIY iku karajan mardika, katata saka Kasultanan Ngayogyakarta Hadiningrat,Kadipaten Pakualaman uga sapérangan wewengkon-wewengkon enklave Kasunanan Surakarta Hadiningrat lan Praja Mangkunagaran.

Pratélan Daerah Tingkat II[besut | besut sumber]

  1. Kabupatèn Bantul
  2. Kabupatèn Gunungkidul
  3. Kabupatèn Kulon Praga
  4. Kabupatèn Sléman
  5. Kutha Ngayogyakarta

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ luwih trep disebut filosofi
  2. ^ Sesuai UU 13/2013 tentang keistimewaan DIY, nama yang digunakan ya iku Sultan Hamengku Bawono, tanpa kata "Sri" didepannya, tanpa ada bilangan sultan ke.... pada pérangan belakangnya
  3. ^ Sesuai UU 13/2013 tentang keistimewaan DIY, nama yang digunakan ya iku Adipati Paku Alam, tanpa frasa "Sri Paduka" didepannya, tanpa ada bilangan adipati ke.... pada pérangan belakangnya
  4. ^ Indonesia's Population: Ethnicity and Religion in a Changing Political Landscape. Institute of Southeast Asian Studies. 2003.