Karajan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Disambig variants icon.svg

Kraton utawa Karajan tembung iki dijupuk saka tembung lingga ratu olèh andhahan angka tuwin -an dadi Karaton. Tembung iki uga padha karo kedhaton sing tembung linggané arupa dhatu. Kraton ya iku wangun (wewengkon) nagara sing didhawuhi déning Raja, Ratu utawa Maharaja. Wangun nagara kraton iki sing sepuh dhéwé ing donya lan nganti saiki isih akèh nagara-nagara sing nganggo wangun nagara iki.

Wangun nagara kraton utawa monarki iki nduwé akèh jinisé. Watara liya Kraton absolut, Kraton konstitusional barang ana Kraton demokratis. Ing tlatah Jawa, tatembungan kraton wis ana saka biyèn. Nalika jaman Kediri barang Majapait, ing pirang-pirang naskah kuna, nembungake tatembungan kraton. Tuladha kraton sing isih ana nganti saiki ana ing tlatah Jawa ya iku Kraton Yogyakarta, Kraton Surakarta, lan Kraton Cirebon. Saliyané iku wis dadi dongèng jaman biyèn baé.

Uga delengen[besut | besut sumber]